Osuđeno 13 osječkih grobara: Mrtvima krali satove i zlatne zube

Zbog krađe zlatnine s pokojnika i iz grobova, dvanaest osječkih grobara i nosača osuđeno je na ukupno 19 godina i osam mjeseci bezuvjetnog zatvora. Iza rešetaka neće morati tek Željko Gavrić, kojemu je godina dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro, i to zato što je jedini od njih trinaest iskazao žaljenje.

Branislav Rašković, Vladimir Šaulić, Josip Burger, Ivica Dizdar i Željko Arlavi kažnjeni su s po dvije godine zatvora, dok su Roman Rusan, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Željko Molnar i Mate Mišković osuđeni svaki na 18 mjeseci iza rešetaka. Dejan Vujić osuđen je na godinu dana, a Ivica Ećimović na 14 mjeseci zatvora, piše Večernji list.

Epilog je to bizarne priče koja je šokirala javnost još u veljači 2013. Osječka je gradska tvrtka Ukop toga dana ostala praktički bez ijednog grobara i nosača jer su svi uhićeni.

Suđenje je dugo trajalo jer je to težak predmet kakav se, ističu pojedini osječki suci, “javlja jednom u karijeri”. U optužnici, naime, niti za jednog optuženika ne piše točan iznos “zarade”, a ostat će vječna nepoznanica i od koga su zlatni zubi, nakit i satovi uopće ukradeni.

Samo je jedan Osječanin, imenom i prezimenom, nazvao sud za trajanja suđenja i izrazio sumnju kako je pokradeno zlato upravo s njegove majke prilikom pokopa, no on nije htio svjedočiti. Sve su te enigme vješto koristile obrane, ističući kako ta zlatnina nije bila – ničija, pa ju se smjelo i uzeti.

Facebook Komentari