Evo kada počinje povećanje rodiljskih i roditeljskih naknada

U emisiji U mreži Prvog, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politikuMarin Strmota i demograf Anđelko Akrap govorili su o povećanju rodiljskih i roditeljskih naknada koje od prvog srpnja za nezaposlene roditelje rastu na 2 328 kuna, a za zaposlene na 3 991 kunu.

Prve isplate trebale bi biti već u rujnu, a Strmota ističe kako će se one odnositi i na roditelje kojima rodiljski dopust već traje.

“Cilj je 1. srpnja. Kreće povećanje za rodilje i roditelje – za zaposlene je povećanje s 2.660 na 4.000 kn, odnosno 3.990, a za nezaposlene majke s 1.660 na 2.328 kn. Naknada se povećava automatizmom i neće se isplaćivati retroaktivno”, istaknuo je Strmota.

Osvrnuo se i na nekad najavljivanu mjeru jednokratne pomoći od 1000 eura po djetetu.

“Ovo je prva, a ne zadnja mjera i neće riješiti demografske probleme. Od tisuću eura se nije odustalo nego smo ih prenamijenili u roditeljske potpore”, dodao je Strmota.

“Područje demografije je u Hrvatskoj zapušteno. Želim vjerovati da je ovo tek početak. Ove su potpore minimum. Postoji niz područja na kojima treba aktivno djelovati, poput područja nesigurne zaposlenosti. Dugi rad na određeno vrijeme je nesigurnost i jaki potisni čimbenik prema iseljavanju”, istaknuo je prof. Akrap.

Facebook Komentari