HNB odbio izdati licencu Etičkoj banci

Izvor: Dražen Prša

HNB je odbio izdati licencu Etičkoj banci što je rasplet događaja koji u Zadruzi za etično financiranje (ZEF), utemeljitelju Etične banke, nisu očekivali, kazao je za N1 Goran Jeras, pokretač projekta Etične banke u Hrvatskoj.

Međutim, od osnivanja banke kojoj primarni cilj nije profit, već razvoj zajednice kroz održive projekte, ne odustaju i kane u najkraćem mogućem roku dobiti licencu od HNB-a. Uspiju li, bit će to i prva nova banka nakon 18 godina.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) dobila je u ponedjeljak rješenje Hrvatske narodne banke (HNB) o odbacivanju zahtjeva ZEF-a za licencu, kazao je za N1 Goran Jeras, pokretač projekta Etične banke u Hrvatskoj: ”To nas je dosta iznenadilo s obzirom na to da smo u utorak imali dogovoren sastanak s financijski najjačim članovima ZEF-a o zaokruživanju procesa skupljanja temeljnog kapitala za koji smo imali rok do 31. svibnja 2017. godine“.

Do primitka rješenja HNB-a, koje je stiglo prije dogovorenog roka za dostavljanje dokaza o prikupljenom kapitalu, a riječ je o 80 milijuna kuna, Jeras kaže da nisu imali apsolutno nikakav razlog vjerovati da je proces licenciranja u bilo kakvim problemima. ”Radili smo aktivno na tome da zadovoljimo sve zakonske uvjete i bilo smo spremni odogovoriti na sve primjedbe, zamjerke i komentare HNB-a”.

”Potez nas je iznenadio, međutim nije nas dočekao nespremne jer u situaciji u kojoj niti jedna banka nije licencirana u zadnjih 18 godina, znali smo da se radi o procesu koji je zahtjevan i po definiciji arbitraran. Ono što nas je više iznenadilo je nedostatak aktivne komunikacije u kojoj bismo imali priliku obrazložiti i otkloniti sve eventualne poteškoće ili nesporazume”, ističe Jeras dodajući da je inače odnos bio izuzetno korektan i profesionalan tako da stvarno nisu mogli očekivati ovakav rasplet događaja.

HNB je potvrdila da je odbila dati odobrenja za rad Etičnoj banci te suglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, uz ostalo i stoga što osnivač banke nije dokazao da je osigurao sredstva za incijalni kapital, odredbe statuta su u suprotnosti sa Zakonom o kreditnim institucijama, a predloženi čelnici ne zadovoljavaju zakonske uvjete za imenovanje, ali napominju da osnivač može ponoviti zahtjev kad ukloni nedostatke.

U Zadruzi za etično financiranje se ne žele baviti spekulacijama o razlogu odbijanja zahtjeva, ali odluka HNB-a ima i drugu ne tako lošu stranu, naime, ljudi su se, doznaje se u Zadruzi, počeli masovno učlanjivati u znak podrške.

Jeras naglašava da će ponajprije detaljno proučiti odluku, a već su i krenuli u razmatranje svih opcija koje im stoje na raspolaganju kako bi ovu odluku neutralizirali i ipak u najkraćem mogućem roku imali licencu od HNB-a i registriranu novu banku u Hrvatskoj, kojoj primarni cilj neće biti profit, već razvoj zajednice kroz održive projekte.

”Ukoliko iz bilo kojeg razloga to ne bi bilo moguće, naša skupština će odlučiti o nekoj od alternativnih opcija koje razmatramo od samog početka projekta poput pokretanja virtualne banke koja bi radila kao Fintech poduzeće, licenciranja u nekoj drugoj državi EU koja bi se željela hvaliti implementacijom najnaprednijeg modela etičnog bankarstva u svijetu ili već neki od drugih alternativnih scenarija”, kazao nam je Jeras.

„Mi imamo svjetski relevantan bankarski model koji je i komercijalno isplativ i izrađujemo tehnološki najnapredniju bankarsku platformu. Ona će sigurno uspjeti i zaživjeti na ovaj ili onaj način tako da nepoljuljani nastavljamo dalje“, optimističan je Jeras i zaključuje: „Pozivamo sve one koji žele imati Etičnu banku u Hrvatskoj da nam se pridruže i na taj način da zajedno pokažemo da ovaj model financiranja predstavlja budućnost koja dolazi“, piše N1.

Share This Article