Zdravstvo u kolapsu: liste čekanja rastu 15.000 mjesečno, odgađaju se operacije

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je nužnost dodatnih prihoda zdravstva izjavivši da gotovo 8 milijardi ukupnog duga zdravstva govori da je sustav u ozbiljnim financijskim problemima. I dok ministar najavljuje nužnost dodatnih prihoda zdravstva, liječnici su pod stalnim pritiskom ravnatelja koji od njih traže štednju u svakom segmentu, od smanjenja broja operacija, preko potrošnje medicinskog materijala i lijekova, do smanjenja broja pacijenata, piše Jutarnji list.

“Zasad se povremeno odgađaju operacije koje nisu hitne kako bi se trošilo što manje, dok kod zbrinjavanja hitnih pacijenta i onih koji boluju od teških bolesti zastoja nema. Po nalogu ravnatelja moramo trošiti manje skupih lijekova, ali to je nemoguće ako poštujemo protokole liječenja. Činjenica jest da je broj pacijenata nešto smanjen, ali ne onih hitnih i teško bolesnih, ali to sigurno neće donijeti veće uštede”, ispričao je jedan zagrebački liječnik, dodavši da unatoč ravnateljevim pritiscima o štednji svakog mjeseca ipak na svom odjelu troši više od limita jer ima i više pacijenata čije liječenje ne može čekati.

No, naredba štednje rezultirala je duljim listama čekanja koje u prosjeku rastu mjesečno za 10.000 do 15.000.

S obzirom na premale bolničke limite, vjerojatno će se u konačnici dogoditi, baš kao i prošle godine, da se svi ‘prebačaji’ koje imaju bolnice neće platiti što će se, dakako, ‘knjižiti’ kao bolnički gubici ‘za koje će se, kao i za trenutne, tražiti izlaz’, piše Jutarnji list.

Share This Article