Plenković o Stieru, manjoj Vladi i velikoj koaliciji sa SDP-om

Iznenadni udarac premijeru Andreju Plenkoviću zadao je njegov bliski suradnik i kolega Davor Ivo Stier koji je kazao da mu je žao zbog razlaza s Mostom te da bi Hrvatska trebala na prijevremene parlamentarne izbore.

“Davor je moj prijatelj, zajedno smo se vratili iz Bruxellesa, HDZ je demokratska stranka, volimo dijalog. Razlaz je nastao zbog odluke Mosta. Za razlaz je odgovoran onaj partner koji je digao ruku protiv kolege s kojim sjedi u Vladi 16 mjeseci. Dulje su bili Orepić, Šprlje i Dobrović u Vladi s Marićem, nego ja s njima. Ovdje je Most odlučio ići sa SDP-om prije nego što je Marić imao šanse govoriti. Stier kaže da je jako dugo radio ovu koaliciju, ali ne više od mene, istaknuo je Plenković.

Dodao je da mu nije žao ni zbog jedne odluke. “Da sam napravio bilo što drugo, ja bih bio loš premijer. Ne može se rušiti ministar koji odlično radi svoj posao i ima izvrsne rezultate na temelju nekih a priori teza oporbe”, smatra Plenković.

Vlada može funkcionirati s manje ministara i ministarstava

Najavio je i da će na prvoj sjednici Sabora predložit imena novih ministra. Razgovarao je s parlamentarnim strankama. Odlučio je, kaže, napraviti pauzu i pustiti sve lidere parlamentarnih stranaka da odrade poslove vezane uz izbore. Nakon toga će predstaviti nove ministre.

“Kolege u Saboru mogu birati hoće li pružiti ruku stranci koja je dobila izbore 11. rujna ili žele dovesti Hrvatsku u situaciju za nove izbore pa ćemo dobiti još nekoliko mandata više”, rekao je Plenković.

“Vlada može funkcionirati i s manje ministara i ministarstva, Mađarska je primjer za to, imaju osam ministarstva i više državnih tajnika. Kad je manje ljudi možete se brže dogovarati, no pustit ćemo to još, u ovom trenutku na stolu je samo popunjavanje ministarskih mjesta” naglasio je.

Na pitanje je li vrijeme sazrelo za veliku koaliciju, rekao je da u situaciji kada oporba, SDP ima 20 zastupnika manje nego HDZ u Saboru, ako želi biti glavna oporbena stranka, a koristi sve mehanizme da se destabilizira vlast (jer SDP je krenuo s inicijativom, a Most je nasjeo na to), ja taj poziv na dijalog ne mogu doživljavati kao konzistentnu politiku”, ocijenio je premijer Plenković u emisiji Hrvatskog radija.

Share This Article