Plenković čestitao predsjednici CDU-a Angeli Merkel na pobjedi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji!

U povodu trijumfa Kršćansko-demokratska unije (CDU) na izborima za pokrajinski parlament u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uputio je čestitku Angeli Merkel, predsjednici te partnerske i prijateljske stranke s kojom dijelimo članstvo u istoj političkoj obitelji – Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Ishod izbora dokazao je da populizmu nema mjesta te da građani uvažavaju konstruktivan politički rad koji je preduvjet prosperiteta Vaše zemlje i Europske unije, istaknuo je predsjednik Plenković.

Inače, Kršćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel pobjednica je izbora za pokrajinski parlament u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji s 33 posto glasova – što je 6,7 % više nego na izborima 2012. godine! A Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s 31,2 posto (gotovo 8 posto manje nego prije pet godina!) ostvarila je najslabiji rezultat u povijesti u toj najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj zemlji i tradicionalnoj utvrdi SPD-a.

Liberalno-demokratska stranka (FDP), partner CDU-a, s 12,6 posto treća je po snazi. Zeleni – koji su sa SPD-om dosad vladali pokrajinom – osvojili su 6,4 posto, a stranka Ljevica 4,9. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) – 7,4 posto.

Ovo su treći pokrajinski izbori koje je SPD izgubio otkako je Martin Schulz preuzeo stranku. Ovakav ishod se smatra teškim udarcem za njemačke socijaldemokrate i populističke protestne stranke budući da se izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji smatraju najboljim pokazateljem raspoloženja birača uoči izbora za Bundestag krajem rujna.

Share This Article