Američki specijalci na Kosovu: Poruka Turskoj i ratnohuškačkim liderima na Balkanu

Za mjesec dana Sjedinjene Američke Države poslat će dodatnih 130 vojnika na Kosovo kao podršku KFOR-u i NATO-u u bori za mir i stabilnost, dok ovaj potez Washingtona analitičari smatraju porukom ratnohuškačkim političarima u regiji, ali i teroristima.

Riječ je o pripadnicima američkih specijalnih jedinica prvog bataljuna sa sjedištem u Tupelu, gradiću u saveznoj državi Mississippi, koji su visoko obučeni za hitne intervencije.

Na Kosovo će stići čim prođu pripreme u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu. Ondje su stigli preko vikenda, a kako doznaje srpski Blic, tijekom priprema će učiti srpski i albanski jezik i upoznavati se s Balkanom.

Kad stignu na Kosovo bit će na 10 mjeseci raspoređeni u okviru snaga KFOR-a u zračnoj jedinici koja koristi helikoptere “UH 60 Black Hawk”.

Poznavatelji trenutačnih prilika drže da je riječ više političko-sigurnosnoj poruci SAD-a, nego o vojnoj.

“Na ovaj način Amerikanci jasno signaliziraju regionalnim političarima da se više ne igraju rata. Njihova je procjena da su regiju previše prepustili Turcima, NATO-u i Europljanima.

Drže da je Balkan u opasnosti od terorizma. To znači da ovaj dio Europe neće ostaviti s neriješenim pitanjima Kosova i BIH, ali i da će pokušati smanjiti utjecaj Turske u regiji”, prenosi srpski Blic.

Facebook Komentari