VIDEO: Zaštitari na Bleiburgu oštro se obračunali s novinarima

O komemoraciji u Bleiburgu pisali su i austrijski novinari portala Vice, koji su kamerom zabilježili i incident u kojemu im je zaštitar oteo kameru.

Pišući kako je prema obilježjima prisutnih jasno da se ne radi samo o hodočašću i komemoraciji, novinari portala Vice istaknuli su nekoliko detalja koji su im zapeli za oko.  Prvi od njih bio je starac, koji je na glavi nosio ustašku kapu, sjedio na klupi i svako toliko podizao desnu ruku na pozdrav Adolfu Hitleru. Starca su okružili i fotografi, dok je on spremno podizao desnicu u zrak. Nakon nekoga je vremena uhićen.

U jednom je trenutku pokraj policajaca prošla grupa mladića, koji su, okrenuti prema policajcima, ispružili ruke u pozdrav Hitleru, na što ih je policija samo nijemo promatrala. Nakon što su novinari Vicea upitali policajce zašto nisu reagirali, dobili su neočekivan odgovor. “Želite li doista zbog ovoga podnijeti prijavu?”, upitali su ih policajci. Nakon što su ipak inzistirali na prijavi, novinarima je prišao jedan od mladića i na engleskom im rekao da će ih se sjetiti, nakon čega ih je fotografirao. Na ruci je imao istetoviran Željezni križ, prenosi N1.

Na samoj je procesiji, koju je vodio nadbiskup Đuro Hranić, došlo je do komešanja između posjetitelja komemoracije i hrvatskih pripadnika osiguranja. Nakon što su novinari došli snimiti incident, dvojica pripadnika osiguranja oštro su se obračunali s njima. Jedan mu je iščupao kameru iz ruku i bacio je. Cijeli je incident ostao zabilježen na videu.

Nakon cijele je procesije groblje kod Bleiburga ostalo prazno, piše Vice. Još su zaostale grupice pijanih mladih, koji su hodali ulicom i pjevali, nakon čega je u mjestu nastao mir. Sve do sljedeće godine, kad će se ponovno dogoditi sve opisano, zaključuje Vice.

Facebook Komentari