Carić o virusu: Možete platiti reket ili novac uložiti u zaštitu

Riječ je o virusu koji se samostalno širi kompjutorskom mrežom, a samostalno širenje omogućuju mu sigurnosni propusti koji su postojali u manje-više svim Microsoftovim operativnim sustavima. Svi koji se koriste Microsoftovim sustavom trebali su biti svjesni rizika, rekao je stručnjak za informacijsku sigurnost Lucijan Carić u Studiju 4 komentirajući računalni virus ‘rensomwer’ koji je u posljednja dva dana poharao računalne sustave stotinjak zemalja.

Prema prvim podacima inficirano je oko 200.000 privatnih i većih sustava, no problem se vjerojatno neće širiti, tvrdi Carić. Dodaje da je Hrvatska tek kolateralna žrtva i da veće štete nije bilo.

Kada virus, tzv. crv, zahvati sustav, potpuno onemogući obavljanje temeljne djelatnosti neke tvrtke jer blokira pristup podacima.

Ucjenjivački softver

‘Riječ je o prljavoj politici gdje su iskorišteni alati NSA (krovna američka nacionalna obavještajna agencija) koji su razvijeni za potrebe špijuniranja građana’, objašnjava Carić.

Carić ističe da je riječ o ucjenjivačkom softveru i da je bolje na vrijeme se zaštititi nego poslije plaćati reket. Iako, ističe, stopostotna zaštita ne postoji.

Tehnologija se ne može regulirati

Živimo u uvjerenju da su nam svi sustavi u Hrvatskoj funkcionalni, a informatika zapravo od svih njih pravi najmanju štetu, kaže Carić.

Informatiku smo zakopali. Tehnologija je takva da se ne da regulirati jer ide naprijed. Možete je prihvatiti ili ne. Mi tehnologiju pokušavamo odbaciti i regulirati. To nije moguće, ističe Carić.

Microsoft je objavio ažuriranja za Windows XP, Windows 8 i Windows Server 2003 te korisnike upućuje na blog “Upute za korisnike vezano uz napade WannaCrypt”.

Share This Article