Osnovano Vijeće mladih Predsjednice RH, evo tko su članovi

Predsjednica Republike predstavila je članove Vijeća koje je zamišljeno kao fleksibilna suvremena platforma koja će okupiti mlade raznih generacija i nacionalnosti, različitih struka, razina obrazovanja i vjeroispovijesti, kako bi ih ujedinilo u iznalaženju hitnih rješenja ključnih problema, ne samo demografske revitalizacije zemlje, nego i mnogih drugih egzistencijalnih problema mlade hrvatske populacije.

„Vijeće mladih okupljeno je prema posve različitim osobinama svojih članova koje povezuje jedino izvrsnost kako u obrazovanju, tako i u poduzetništvu, a jednako tako veže ih i aktivnost u poticanju promjena, vjera u bolju budućnost i, iznad svega, snažno, zdravo domoljublje“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju.

Dodala je kako mladi sa svojim različitostima, imaju šansu, a ujedno i misiju pokazati primjer zajedničke suradnje, političke odgovornosti. Istaknula je kako se upoznavši mnoge mlade ljude u zemlji i dijaspori uvjerila kako su upravo oni obrazovani, optimistični i neopterećeni prošlošću, spremni preuzeti vodstvo novoga hrvatskog zajedništva. „Zato surađujući s mladima i govoreći o mladima, zajedništvo se ne čini kao utopija.

Zajedništvo na koje stalno upozoravam, prestat će biti samo prazna dnevno-politička parola, zajedništvo će postati naša svakodnevna borba za solidarnost svih slojeva društva tek kada svaku poru toga društva otvorimo mladima“, kazala je Predsjednica.

Govoreći o današnjoj temi okruglog stola „Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj“, hrvatska Predsjednica istaknula je kako moramo zaustaviti doslovno besplatne transfere liječnika i medicinskih sestara koje poklanjamo bolnicama i klinikama diljem svijeta.

„Ovaj okrugli stol organizirali smo s ciljem upozoravanja na zajedničke probleme, a kako kontinuirano ponavljam tijekom cijeloga svoga mandata, zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i kao takvo ključno za naše društvo“, kazala je.

Svima nam je u cilju ustrajati na kvalitetnom obrazovanju, ali i stvaranju boljih radnih uvjeta za sve, a pogotovo za zapošljavanje i zadržavanje mladih zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, istaknula je Predsjednica. „Svjesni smo kako su zadovoljni liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici iznimno važni za uspješno funkcioniranje cjelokupnoga zdravstvenog sustava.

Predsjednica Grabar-Kitarović iznijela je zaključke i preporuke istaknuvši pri tom kako cilj nije ulaziti u izvršne ovlasti koje ima Vlada Republike Hrvatske već i dalje biti konstruktivan partner u postizanju zajedničke misije zadržavanja mladih, obrazovanih ljudi u Domovini, odnosno rada na njihovom povratku iz inozemstva:

“Posebnu pažnju treba posvetiti izoliranim područjima Hrvatske, odnosno onima na kojima nedostaje primjerena razina zdravstvene skrbi. Tamo treba senzibilizirati lokalnu upravu o problematici nedostatka zdravstvenih kadrova te ih potaknuti na donošenje mjera kojima bi privukli mlade zdravstvene radnike.

Ovdje okupljeni predstavnici liječnika predložili su donošenje strukovnog kolektivnog ugovora. Upozorili su na potrebu bolje edukacije, mogućnosti napredovanja i stručnog usavršavanja, te ukazali na potrebu poticanja proaktivnosti lokalne samouprave u privlačenju i zadržavanju liječnika.

Prije svega važno je centralizirati planiranje te raspisivanje i financiranje pripravničkog staža, odnosno specijalističkog usavršavanja. Dodala bih ovome, da usporedo s mjerama školovanja, zapošljavanja i zadržavanja liječnika moramo učinit sve da ih oslobodimo administriranja. Mnogi liječnici, žale se da više vremena provedu u administriranju nego u liječenju pacijenata!

Uvjerena sam kako će Donesene preporuke za rješenja uočenih problema koji uzrokuju odljev mladih, biti prihvaćene kao naš doprinos dijalogu stručne i šire javnosti o tim pitanjima. Ujedno pozdravljam i jučerašnju, prvu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Vlade RH, kao i najavu izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama koje su, uz poreznu reformu i subvencioniranje stambenih kredita, važna mjera s demografskim i pronatalitetnim karakterom Vlade RH.

Počeli smo s temom zajedništva, a s njom ćemo i završiti. Zajedno ćemo nastaviti pratiti put i podupirati provedbu zaključaka u suradnji sa sudionicima, predstavnicima udruga, zborova, fakulteta, bolnica, klinika, ministarstava i svih vas koji doista žele zdravu budućnost naše zemlje.”

Vijeće mladih čine koordinator Vijeća Danko Relić, Ivan Bota, Kaja Pavlinić, Maja Mustač, Gentiana Fana, Dora Klindžić, Luka Dragaš, Tatjana Matić, Anita Ruso, Nika Milinović, Josip Vrbanek, Ivan Klepo, Hana Ivana Breitenfeld, Boris Krajinović i Mario Podrug.

Facebook Komentari