Agrokor u najsloženijoj DORH-ovoj istrazi u povijesti, Petrov tvrdi da to što su dobili novac dokazuje ovisnost

Vladajuća koalicija raspala se zbog krize u Agrokoru, u koju su HDZ i Most ušli kao partneri, a iz nje izišli kao neprijatelji. Iako je upravo Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, sada mu je sporno što Vlada DORH-u odobrava novac za istragu u Agrokoru. Istragu tako velikih razmjera domaći istražitelji dosad još nisu provodili, analizira HRT.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ističe da su za Agrokor sada ključna dva događaja. Desetog lipnja istječe rok za podnošenje tražbina dobavljača, a očekuje se i izvješće međunarodnog revizora o Agrokorovoj bilanci za prošlu godinu. Vlada očekuje i rezultate istrage DORH-a.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako u slučaju Agrokora Vlada radi svoj posao, rješavajući krizu tako što upravlja procesom. “DORH radi svoj posao, policija svoj, u to se ne miješamo, niti imamo saznanja o tome u kojoj je fazi neka istraga. Ukoliko su im potrebna dodatna sredstva, zadaća je onog tko upravlja proračunom, dakle Vlade, da im u tome izađe u susret”, izjavio je Plenković.

I oporbeni čelnici komentirali su stanje u Agrokoru te Vladinu odluku da DORH dobije 5 milijuna kuna za provođenje istrage u Agrokoru. “Nije normalno da vi DORH-u dajete za točno namjensku istragu što će ona istraživati. Samim time ako je to došlo iz proračuna DORH treba opravdavati troškove. Drugim riječima, samim time, nije ni neovisan”, izjavio je Božo Petrov.

Davor Bernardić poručio je kako su “maske pale”. “Ono što je jučer izjavio gospodin Ramljak je da je Vlada znala, Plenković je znao, Marić je znao i pola godine je prošlo bez ikakvih mjera zaštite hrvatske poljoprivrede”.

Pred Agrokorom je zahtjevno restrukturiranje kao i hitno pronalaženje novca za nastavak operativnog poslovanja i plaćanje dobavljača. Ne treba zaboraviti da su, prema najnovijem izvješću, ukupni dugovi kompanije čak 40 milijardi kuna. Da bi se spasile tvrtke koje vrijede, treba osigurati novi kredit i nadati se, kažu stručnjaci, da će se u Konzumovim blagajnama u jeku turističke sezone naći dosta novca, piše HRT.

Facebook Komentari