VIDEO Vlada: DORH-u ćemo dati pet milijuna kuna za dodatne troškove oko istrage u Agrokoru

Sjednica Vlade Republike Hrvatske u Banskim dvorima.

DORH je zatražio dodatna sredstva iz proračunskih zaliha zbog angažiranja zbog podmirenja troškova županijskih državnih odvjetništva, angažmana financijskih stručnjaka i vještaka te financiranja ostalih radnji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu vezano za moguće nezakonitosti u koncernu Agrokor.

– Na zahtjev DORH-a donijeli smo prijedlog rješenja temeljem kojeg ćemo DORH-u isplatiti pet milijuna kuna – rekao je Plenković.

– Ovime vrlo jasno pokazujemo da je Vladi u interesu na zakonit i institucionalan način pomoći nadležnim institucijama da do kraja rasvijetle sva zbivanja u Agrokoru te naravno, ukoliko je to potrebno, pokrenu i odgovarajuće kaznene postupke – kazao je Plenković i rekao kako ga je Ramljak izvijestio o prvih mjesec dana rada.

Vlada je prihvatila nacrt prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te će o njemu javnost više izvjestiti ministar Tomislav Tolušić na konferenciji poslije sjednice Vlade.

Prošlog tjedna bio sam u Austriji gdje sam razgovarao s kolegom Kernom – kazao je Plenković i dodao da su razgovarali o više tema. Među njima su bili i austrijski turisti te je kazao kako će veliki broj njih ići u Hrvatsku na ljetovanje.

– I s tim u vezi mi je drago da se nakon razgovora s kolegom Cerarom u Sloveniji i predsjednikom komisije Junckerom značajno poboljšala situacija na granicama. Zahvaljujem državnom tajniku Kopalu na kontaktima koje je imao sa slovenskim kolegom i predstavnicima komisije.

Mislim da je vrlo važno da se pronađu vrlo precizne operativne mjere kako da se provodi dogovor koji smo postigli u Bruxellesu – izjavio je Plenković.

Plenković je počeo govoriti o Saboru i izboru novog predsjednika. Kazao je kako će nove ministre predstaviti nakon lokalnih izbora kada će ponovno zasjedati Sabor. Govorio je i o revitalizaciji demografije i prvoj sjednici. Kazao je kako mu je ministrica Nada Murganić predstavila mjere koje bi trebale pozitivno utjecati na ovo važno pitanje. Dotaknuo se i Sinjske Alke održane u Vukovaru te je rekao kako je to bio sjajan spoj Slavonije i Dalmacije.
– Čestitam na organizaciji jednog nezaboravnog događaja u Vukovaru – izjavio je Plenković.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenog dijela sjednice:
1. Nacrt prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom
2. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova (EU)

3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 609/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 12. lipnja 2013. o hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske potrebe i zamjeni za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti (EU)
4. Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu

5. Prijedlog odluke o donošenju Programa građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017. do 2020. godine

6. Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Vlade Republike Hrvatske u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu

7. Prijedlozi odluka o davanju suglasnosti:

Gradu Novalji za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak
Gradu Županji za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d.

8. Prijedlog odluke o proglašenju “Hrvatskog dana osviještenosti o debljini” (predlagatelj: Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora) – davanje mišljenja Hrvatskome saboru

9. Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu, za ožujak 2017. godine

10. Izvješće o provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata u 2016. godini

11. Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za olakšice za 2016. godinu

12. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta memoranduma o suglasnosti između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u okviru Gospodarskog pojasa Put svile i Inicijative „Jedan pojas, jedan put“

13. Prijedlog zaključka o potpisivanju Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za godine 2017. – 2019.

14. Prijedlog zaključka o imenovanju izaslanstva Republike Hrvatske na 106. zasjedanju Međunarodne konferencije rada (Ženeva, 5. lipnja do 16. lipnja 2017. godine)

15. Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad 8. Internacionalnim festivalom animiranog filma djece i mladih Varaždin (30. svibnja do 4. lipnja 2017. godine).

Dnevni red zatvorenog dijela sjednice:

1. Prijedlozi stajališta za sastanke Vijeća ministara:

a) Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 11. svibnja 2017. godine
b) Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 11. svibnja 2017. godine
c) Vijeće za vanjske poslove (FAC), 15. svibnja 2017. godine
d) Vijeće za opće poslove (GAC), 16. svibnja 2017. godine

2. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i stanju ispunjenosti prethodnih uvjetovanosti – usmeno izvješće

3. Pregled zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu s posebnim osvrtom na reformske prioritete – usmeno izvješće

4. Kadrovska pitanja
5. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Facebook Komentari