Tolušić nakon sastanka u Agrokoru: Očekujem da mali budu u potpunosti namireni, plaćanje avansno i bez kompenzacije

Izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i predsjednik Poljoprivredne komore, Mato Brlošić, u Zagrebu danas prijepodne održali su sastanak.

‘Danas smo održali sastanak s povjerenikom Ramljakom u vezi problematike Agrokora. Na sastanku je bio prisutan i Brlošić. Ono što bih na početku napomenuo, a vidim da se stalno pokušavaju preokrenuti teze, dug prema dobavljačima nije napravila ova vlada, nije ju napravio Ramljak, Tolušić ili Pero Perić, nego Ivica Todorić. Nitko od nas ni od dobavljača nije bio u ovom famoznom tornju. Zadnjih mjesec dana svi su tu i traže svoja potraživanja i to je nešto na čemu hrvatska Vlada 24 sata dnevno radi i odrađuje. Svi dobavljači su plaćeni u određenom iznosu. Kad govorimo o Belju, Vupiku, PIK-u Vinkovcima, dobili su određeni postotak, oko 40 posto dugovanja, što su proslijedili svojim dobavljačima. PIK Vrbovec je dobio nešto manje. Ono što ja očekujem i od povjerenika, što očekuje i ostatak vlade, da mali poljoprivrednici budu u ovom kompletnom procesu u potpunosti namireni. To neće biti sutra, dug se generira godinama i nismo ga napravili mi. Mi samo spašavamo situaciju, ali očekujem da mali budu u potpunosti namireni. Drago mi je, što čujem s terena i vidimo iz dokumentacije, da se nove obveze plaćaju u ugovorenim rokovima, avansno i da nema kompenzacije. Očekujem vrlo brzu potpunu stabilizaciju poslovanja i da će oni koji trebaju biti namireni biti namireni. Mi sad rješavamo probleme koje je netko drugi stvorio i zato je ova Vlada tu. Samo ne želim izvrtanje teza’, kazao je Tolušić nakon sastanka, prenosi N1.

‘Nakon analize prve isplate nije bilo dovoljno vremena da se to još bolje napravi. Uvidjeli smo određene nedostatke, najviše u PIK Vrbovcu, on je manje mogao dati svojim kooperantima. Nadam se da ćemo u roku od nekoliko dana izjednačiti kooperante PIK Vrbovca s onima iz Belja. Nakon dodatnog financijskog iznosa i ono što tražimo, da svi OPG-ovi, budu u drugom terminu podmireni u cijelosti’, kazao je Brlošić.

‘Imali smo konstruktivan, otvoreni sastanak. Tko radi, taj i griješi. Ispričavam se kooperantima PIK Vrbovca, koji nisu u prvom valu dobili isti postotak kao kooperanti drugih sustava, tako da ćemo taj dio ispraviti ovih dana i neke od tekućih likvidnih sredstava prebacit ćemo njima. Što se tiče redovnog poslovanja, unutar njega je naš fokus, i mislim da cijeli ovaj postupak jedino ima smisla ako održimo hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju, to je cilj ove Vlade, to je moj cilj, jer jedino onda ovaj zakon i postupak imaju smisla, ako u tome uspijemo. Na to usmjeravamo sve svoje napore i sadašnje poslovanje, sve tražbine i dospjeli dugovi su plaćeni ili će biti plaćeni u kratkom periodu po dospijeću i mislim da u dobroj mjeri uspijevamo podmiriti sva potraživanja i redovne obveze koje ova grupa ima. Kad dođe do financiranja za obrt i kapital, mislim da ćemo kroz dva tri tjedna riješiti i to pitanje i onda ćemo vidjeti, vjerojatno ćemo prema OPG-ovima i kooperantima u dobroj mjeri pokušati namiriti dio starih dugovanja. Mislim da za to i svi drugi dionici, banke, kreditori, imaju razumijevanja i vjerujem da ćemo to uspjeti riješiti sljedećih mjeseci’, kazao je Ramljak.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, Martina Dalić u utorak je izjavila da je Ivica Todorić doveo Agrokor do stečaja, a da “izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača”.

Martina Dalić objasnila tko je Agrokor doveo do stečaja i što sad Vlada tu zapravo radi

Facebook Komentari