Novi južnokorejski predsjednik spreman ići u Sjevernu Koreju

Novi južnokorejski predsjednik Moon Jae-in položio je danas zakletvu te izjavio da je spreman otići u Sjevernu Koreju i ublažiti napetosti u odnosima sa SAD-om i Kinom.

Novi šef države, 64-godišnjak, sklon ljevici, nekadašnji je odvjetnik za zaštitu ljudskih prava. Sklon je nekom obliku dijaloga s Pjongjangom, suprotno prijetećoj retorici kojom se u posljednje vrijeme po pitanju Sjeverne Koreje koristi Trumpova administracija.

“Ako je potrebnmo, mogu smjesta otputovati u Washington”, izjavio je novi šef države proizašao iz Demokratske stranke, neposredno nakon polaganja zakletve pred zastupnicima. “Otputovat ću i u Peking i Tokio, čak i u Pjongjang ako se poslože okolnosti”.

Moon se suočava sa osjetljivim diplomatskim zadatkom prema Sjevernoj Koreji, koja “sanja” o usavršavanju rakete koja bi bila u stanju nuklearno zaprijetiti američkom kontinentu, a kojoj je Seul u dometu.

Molba za saradnju

“Želio bih pokazati našem narodu da svi zajedno napredujemo”, rekao je novi južnokorejski predsjednik objašnjavajući da će narod zamoliti za mišljenje o pitanjima nacionalne sigurnosti. “Preklinjem vas da surađujemo.”

Moon bi uskoro trebao obaviti prvi telefonski razgovor s Trumpom, javlja južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Moon je objasnio da će održati “ozbiljne pregovore” sa SAD-om i Kinom o temi raspoređivanja američkog protivraketnog štita THAAD u Južnoj Koreji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Share This Article