Ministrica Žalac otkrila koliko bi mogli koštati novi izbori

Što bi mogući izvanredni izbori značili za povlačenje novca iz europskih fondova – odgovorila je jutros u emisiji HRT-a “A sada Vlada” ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac.

Kazala je kako je procjena da ćemo u slučaju novih parlamentarnih izbora izgubiti 1,7 milijardi eura zbog dodatnih šest mjeseci u kojima će se ponovno morati složiti situacija oko Vlade i imenovanja, dok se počne normalno funkcionirati. Žalac smatra da su to značajna sredstva i misli da ih ne bismo trebali izgubiti. Dodala je kako smatra da se  s novim izborima situacija na političkoj sceni ne bi puno promijenila, osim što bi HDZ izašao jači.

Od ukupno 10,7 milijardi eura iz EU fondova koji su Hrvatskoj dostupni u financijskom razdoblju 2014.-2020. apsorpcija iznosi samo 15,03 posto, ali su se u zadnjih šest mjeseci stvari ubrzale i očekuje se ugovaranje nekoliko velikih projekata koji će ove godine značajno podići apsorpciju, istaknula je Žalac.

Ministrica Žalac govorila je i o Planu gospodarenja otpadom, za čiju je realizaciju sada bivši, Mostov ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović očekivao znatna sredstva iz fondova EU-a. Što se tiče plana gospodarenja otpadom, on je trenutno u Općoj upravi za zaštitu okoliša u Europskoj komisiji, na neki način u “interservice” pregledu svih drugih općih uprava. Ako bi se išlo na nove izbore, onda ex ante uvjeti koji do 30. lipnja moraju biti ispunjeni to neće biti, jer neće funkcionirati ni Vlada ni Sabor. Što se tiče samog Plana gospodarenja otpadom, ja još nemam informacija na koji će način Europska komisija o tome odlučiti. Primjedbi ima jako puno. Što se tiče uredbe o komunalnom otpadu, to je još ostalo da se donese na Vladi, kazala je.

Apsorpcija je trenutno u ovoj financijskoj perspektivi samo 15,03 posto od ukupne alokacije od 10,7 milijardi eura. To su zabrinjavajući podaci, rekla je. Dodaje i kako o tome svaka dva tjedna izvještava na Vladi, kako svaki ministar mora voditi računa o svom resoru i što se tiče kašnjenja natječaja i ex ante uvjeta te kako misli da su postigli konsenzus oko EU fondova i onoga što trebaju zajednički napraviti.

Ali s druge strane, s obzirom da smo tek prošle godine počeli ugovarati i koristiti sredstva pokazatelji su bolji nego ikada. Po prvi puta smo neto primateljica europskih sredstava, što se nikad prije nije događalo, kazala je Žalac.

Share This Article