Mediji otkrivaju pozadinu obrata: Plenković je u subotu bio pomirljiv prema Hasanbegoviću, a onda je nazvao Prgomet….

Andrej Plenković je u subotu bio vrlo pomirljiv prema Hasanbegoviću, ali onda je stigao telefonski poziv Drage Prgometa… Zbog toga je hitno mijenjan i raspored boravka u Splitu, morao se koristiti i službeni avion, otkriva Jutarnji list pozadinu Plenkovićeve promjene odluke.

Statut je sasvim jasan i ne dopušta fleksibilnost, ne može se biti član stranke ako ste na drugoj listi. Tu dilema nema – vrlo jasan i nedvosmislen bio je jučer premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković po pitanju sudbine Zlatka Hasanbegovića i njegova članstva u HDZ-u.

Tako će, očito je, biti okončan slučaj Hasanbegović koji je u petak, kada su objavljene kandidacijske liste, osvanuo na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih.

Već u subotu Plenković i Hasanbegović održali su ugodan, pomirujući 15-minutni telefonski razgovor u kojem šef HDZ-a nije pokazao odrješitost kao primjerice u slučaju razrješenja Mostovih ministara. I to unatoč tome što je Statut stranke u slučaju političkih transfera vrlo jasan.

Nova satnica

U subotnje jutro Plenković je pokazivao razumijevanje prema Hasanbegoviću, javnosti rekao kako ga neće automatski isključivati jer je bivši ministar kulture “donio odluku na brzinu, ponukan nekim događanjima u Saboru”, te kako će ga pozvati na razgovor i raspravu pred stranačkim tijelima. To isto, ponovio je i Davor Božinović, premijerov predstojnik Ureda.

Kao da su obojica zaboravila da upravo u nedjelju Drago Prgomet, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika kojeg je Plenković osobno izabrao, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavlja kandidate za Gradsku skupštinu. Taj skup imao je zakazan početak u 10 sati.

Prgometu mnogi analitičari, ali i dosadašnje ankete nisu davale velike izglede na skorašnjim izborima, a Plenkovićeva mlaka reakcija na Hasanbegovićev prebjeg Bruni Esih, Prgometu svakako nije išla u korist. Da je moguće kako je došlo do zaborava, pokazuje i službeni poziv Vlade koji je medijima upućen u petak navečer u 20.29 sati. Najavljeno je, naime, da će premijer Plenković u nedjelju u 10 sati biti u Splitu na obilježavanju blagdana sv. Duje – Dana grada Splita.

Ipak, u 23.10 u subotu stigao je ispravak termina za premijerov odlazak u Split. “Predsjednik Vlade svečanosti će se priključiti oko 12 sati”, stajalo je u novom pozivu.

Ili, ili

Sugovornici Jutarnjeg iz vrha stranke otkrivaju kako je do toga došlo nakon što su Prgomet i Plenković obavili telefonski razgovor. U njemu je, prema tvrdnjama sugovornika Jutarnjeg, Prgomet rekao premijeru “ili Hasanbegović ide, ili odustajem od kandidature”.

Plenković se tako ipak pojavio na skupu Drage Prgometa, a subotnju suzdržanu reakciju prema Hasanbegoviću pretvorio u jasnu poruku kako Hasanbegović, iako ga nije imenovao, “više ne može biti član HDZ-a”. Najavio je i kako će s njim razgovarati o budućoj suradnji.

Hasanbegović jučer nije bio spreman na komentar. Rekao je kratko kako je nova izjava očekivana, te kako će on svoj stav o prelasku u redove Brune Esih objasniti danas u njezinom stožeru.

Bliski suradnici Esih i Hasanbegovića još su u subotu bili svjesni kako, unatoč blagoj retorici Plenkovića, bivšeg ministra kulture čeka izgon iz stranke. – A što drugo mogu u HDZ-u napraviti? Kakvu bi poruku ostalim članovima stranke poslali da Hasanbegovića ostave? To bi onda značilo da svatko može raditi što hoće – komentirali su.

Hasanbegović, Esih i Glasnović, kako se očekuje, uskoro će osnovati svoj saborski Klub zastupnika, a hoće li tada stajati uz HDZ i biti dio nove vladajuće većine ovisit će i o uspjehu na lokalnim izborima.

Plenković u Split zbog žurbe išao Vladinim avionom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na proslavu dana Grada Splita i Svetog Duje odletio je jučer službenim Vladinim zrakoplovom zbog zgusnutog rasporeda koji je imao, potvrdili su nam u Banskim dvorima.

Prvo su iz Vlade poslali priopćenje da će premijer u Splitu biti od 10 sati, kada je počinjala tradicionalna procesija od katedrale do Rive, no u subotu kasno navečer termin je promijenjen na 12 sati jer se u 10 sati, kada je počinjala procesija u Splitu, u Zagrebu održavao predizborni skup HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika, Drage Prgometa. Budući da bi se biračima HDZ-a poslala kriva poruka da premijer nije došao na Prgometov skup, zbog situacije s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem, premijer je očito procijenio da mora dati podršku svom kandidatu. Iz dvorane Lisinski, gdje se održavao Prgometov skup, otišao je nešto poslije 11, a u Splitu je bio već oko 12 sati.

– Nije neuobičajeno da premijer zbog gustog rasporeda i brojnih obaveza koristi avion. Riječ je o službenom posjetu kojem se odazvao na službeni poziv nadbiskupa Marina Barišića – poručuju iz Vlade.

Premijer, prema Uredbi o direkciji za korištenje službenog zrakoplova, ima pravo na Vladin avion za službene potrebe.

Na to imaju pravo i predsjednica Republike te predsjednik Sabora, kao i sama Vlada. Službeni avion se koristi prema odobrenju predsjednika Vlade. Predstojnik Ureda predsjednika Vlade, u dogovoru s premijerom, odobrava korištenje zrakoplova i potpisuje naloge za letove, piše Jutarnji.

Share This Article