Hasanbegović očekuje da će svi birači HDZ-a u listi Brune Esih prepoznati listu koja predstavlja istinske stranačke vrijednosti

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a Zlatku Hasanbegoviću došla je obavijest da više nije član te stranke zbog svoje kandidature na nezavisnoj listi Brune Esih na zagrebačkim lokalnim izborama. O tome zašto se odmetnuo od Andreja Plenkovića i koji su mu daljnji planovi, za Dnevnik u 18 govorio je Zlatko Hasanbegović.

Očekivali ste izbacivanje? Milijan Brkić kaže da Vam je proradila naknadna pamet.

“Odluka gospodina Plenkovića o razrješenju ministara je donesena bez znanja i prethodne konzultacije s bilo kojim članom stranačkog vodstva. Predsjedništvo se niej moglo izjašnjavati o nečemu što je već bilo donešeno.”

Plenković je sazvao tada Predsjedništvo, jeste li izrazili negodovanje?

“U raspravi sam jasno dao do znanja koje sve konzekvence može imati takva odluka. To je bila njegova osobna odluka, on je preuzeo odgovornost, rekao je izrijekom da je njegova odluka. Sve to što se dogodilo poslije je rezultat njegove odluke. Moje nastupanje je odbijanje preuzimanja odgovornosti za ono za što nisam odgovoran.”

Ali dali ste glas HDZ-ovoj većini?

“Isključivo iz stranačke lojalnosti i državne odgovornosti. U nijednom trenutku kao kolege Esih i Glasnović nisam htio da se manipulacijom pokuša prebaciti teret na nas koji nismo odgovorni. Nismo htjeli biti optuženi za rušenje Vlade.”

Kada ste donijeli odluku da budete na listi Brune Esih?

“To se prelomilo u vrijeme svih tih saborskih događanja kada sam jasno došao do zaključka da je povućen jedan nedržavnički potez, da je iz parcijalnih i osobnih razloga prekinuto jedno strateškog partnerstva, a bez jasnog plana koje će stranke zamijeniti to partnerstvo.”

Rekli ste da u stranci ima još onih koji misle iste?

“Djelovao sam i djelujem isključivo po vlastitoj savijesti, nisam dio neke skupine. Od drugih očekujem isto.”

Hoćete li s Esih i Glasnovićem osnovati klub zastupnika, a možda i stranku?

“Sva ta pitanja će doći na red nakon lokalnih izbora, sada smo na njih usredotočeni. Kada ponovno počne zasjedati Sabor dobit ćemo epilog svih događaja.”

Hoćete li bez obira na sve i dalje činiti HDZ-ovu većinu?

“Jasno smo rekli pod kojim smo uvjetima spremni podupirati većinu i Vladu koja će izaći iz te većine, bez obzira na moj status u stranci. U obavijesti koju sam primio je bez pravnog lijeka, nejasno je koje je stranačko tijelo donijelo odluku o mom izbacivanju.”

Jeste li se u međuvremenu čuli s gospodinom Karamarkom?

“Jasno sam danas rekao da nisam eksponent ničijih interesa. Nisam imao niti se imam potrebe konzultirati s bilo kojim akterom političkog života, no kada već govorite o instaliranju, podsjetio bih da je jedna od osoba o kojima se lome koplja je ministar financija, koji je upravo bio preslagivački mandatar Tomislava Karamarka.”

Cijelo te vrijeme podržavali te odluke – o mandataru, Mariću…

“To su bile odluke stranačkih tijela. I u onom i u sadašnjem sam ostao u manjini. Zapravo sam smatrao da je pokušaj rušenja vlastite Vlade i prije i sada neracionalan i politički samoubilački potez.”

Što očekujete na izborima?

“Da će svi birači HDZ-a u listi Brune Esih prepoznati listu koja predstavlja istinske stranačke vrijednosti, ali i svi oni koji žele bolji Zagreb. Očekuje se vrlo dobar, pobjednički rezultat.”

Share This Article