Split slavi blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada

Split slavi blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada. Na svetkovinu je održana tradicionalna procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi gdje je svečano misno slavlje predvodio ga mons. Hans Josef Becker, nadbiskup iz Paderborna u Njemačkoj.

“Ono što je Dujam drugim ljudima pripovijedao, nisu bile prazne riječi. On je sadržaj svojih riječi i djela svjedočio primjerom svoga života. Čvrsto ukorijenjen u vjernosti zajednici Crkve nije se bojao mučeništva”, poručio je u propovijedi nadbiskup Hans Josef Becker. Upravo u vremenu kada kršćanstvo u mnogim dijelovima Europe gubi na svojoj snazi, od velikog je značenja da se međusobno jačamo u vjeri i u vjernosti Crkvi, rekao je i istaknuo da treba hrabrosti za ispovijedanje vjere.

Današnjoj misi prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar turizma Gari Cappelli i drugi uzvanici.

Blagdan svetog Dujma ili “fjera sv. Dujma” slavi se tradicionalno 7. svibnja, a posvećena je sv. Dujmu, biskupu Salone, koji je živio u doba cara Dioklecijana. Sveti Dujam je zaštitnik Splita pa se manifestacijom, koja uključuje procesiju, misu i kulturno-umjetničke priredbe, ujedno obilježava Dan grada Splita.

Share This Article