Za ovaj govor u Saboru Zdravko Marić zaradio je glasan aplauz

Ministar financija, Zdravko Marić, iznio je svoju obranu u Saboru.

“Unatoč tome što sam na desetine puta stajao za ovom sabornicom, ni u najluđim snovima nisam zamišljao da ću morati izgovoriti ono što ću sada reći. Želim odbaciti sve što stoji u prijedlogu o izglasavanju nepovjerenja meni kao ministru financija, a o tome se i Vlada očitovala. Sve što mi se stavlja na teret posve je promašeno i neutemeljeno. Posebice odbacujem bilo kakvu pomisao da sam u obnašanju javnog posla bilo kojim svojim postupkom stavljao svoj interes ispred javnog. To što sam radio u Agrokoru četiri godine, ne znači diskvalifikaciju u obnašanju bilo koje dužnosti u državnim institucijama. Mislim da sam radom u javnom sektoru stekao iskustvo koje mi pomaže sagledati gospodarske probleme. Mene s Agrokorom jedino veže briga održavanja gospodarskog sustava. S Agrokorom nemam ugovor koji bi mi omogućio povratak u koncern nakon mandata”, rekao je Marić.

“Ispod svake su razine ljudskog dostojanstva insinuacije koje se proteklih tjedana stavljaju mojoj obitelji. Nitko od članova moje uže ili šire obitelji nije zaposlen u Agrokoru. Polazeći od nametnute percepcije o mogućem sukobu interesa, nakon stupanja na dužnost ministra financija, rekao sam da ću se o mogućim odlukama vezanim za Agrokor, izuzeti iz odlučivanja ukoliko bude potrebno. U Agrokoru sam bio financijski direktor. Financijska izvješća sam dobivao kad su bila gotova, kad su bila revidirana. Do siječnja ove godine rejting agencije su ukazivale na probleme refinanciranja, ali nikad rejting agencije nisu dovele u pitanje financije Agrokora”, rekao je Marić.

“Mogu čiste savjesti potvrditi da sam sve svoje poslove radio profesionalno, odgovorno i časno. Ponosan sam na sve svoje poslove koje sam radio, od studentskih dana do ministarske uloge. Mogu prihvatiti kritiku na neku odluku u okviru moga posla, ali ne mogu dovesti u pitanje svoju profesionalnu i ljudsku čast i poštenje. Zbog sebe, a i zbog svoje obitelji, prijatelja i kolega te brojnih građana koji mi iskazuju potporu, još jednom odbacujem neutemeljene optužbe i objede na moj račun”, rekao je Marić u svom obraćanju saborskim zastupnicima.

Govor je popraćen pljeskom zastupnika.

Facebook Komentari