Raskol u SDP-u zbog Petrova: Istaknutijim članovima nije jasno zašto Bernardić ne želi srušiti MOST-ovca

Dio zastupnika SDP-a protivi se ideji novih izbora i vjerojatno će glasati za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova, a to znači da će glasati suprotno zaključku vrha stranke koji se opredijelio da SDP ostane uz Most i da ne podrži smjenu predsjednika Sabora koju traži HDZ.

Kako piše Novi list, radi se o nekim od najistaknutijih SDP-ovaca poput Milanke Opačić, Igora Dragovana, Orsata Miljenića ili Tomislava Sauche, koji su još u petak Davoru Bernardiću jasno rekli da ne vide razloge zašto SDP kao lider oporbe ne bi rušio Božu Petrova.

Čini se da je riječ o tome da vrh SDP-a želi dobiti Most za partnera, dok dobar dio zastupnika misli da se ne može vjerovati čovjeku koji je već dvaput izigrao i HDZ i SDP, i cijelu Hrvatsku.

Ako bi se to dogodilo, odnosno ako bi se SDP u Saboru podijelio na tako krucijalnoj stvari kao što je parlamentarna većina, to bi značilo da se u SDP-u dogodio raskol i da Bernardić apsolutno više ne kontrolira situaciju u stranci.

Zanimljivo je da je Bernardićev protukandidat s nedavnih izbora Ranko Ostojić baš ovog vikenda registrirao novu udrugu pod nazivom “Pozitiva”, u kojoj su se već okupili neki članovi SDP-a.

Zastupnici koji bi na taj način otkazali poslušnost Bernardiću, samo bi o opozivu Petrova glasali protiv odluke vrha stranke, a naravno podržavaju opoziv Zdravka Marića i ne postaju time dio HDZ-ove većine, saznaje Novi list.

Sutra će u Klubu zastupnika SDP-a zatražiti da se još jednom prispita odluka Kluba, odnosno da vide treba li čuvati leđa Boži Petrovu i pritom se udaljavati od koalicijskog partnera, piše Jutarnji list.

Na zadnjoj sjednici Kluba SDP-a šest od sedam njihovih zastupnika je upozoravalo predsjednika stranke Davora Bernardića da se srlja sa zahtjevom za opoziv Marića i da bi konačni ishod mogao biti najlošiji po SDP.

Smatraju da novi izbori nisu dobra opcija za stranku jer će proći još lošije i još se dodatno zadužiti

‘Zar ćemo cijeli Ibler dati u zalog i idućih 20 godina otplaćivati kredit?, pita jedan sugovornik Jutarnjeg lista.

Share This Article