Potraga za žrtvama pomorske nesreće u Koločepskom kanalu nastavljena je, stigao i helikopter MORH-a

Potraga za žrtvama pomorske nesreće u Koločepskom kanalu nastavljena je i u četvrtak, javlja dnevnik.hr.

U potragu se ponovo uključio helikopter Ministarstva obrane, potvrdili su dnevnik.hr-u u dubrovačkoj Lučkoj kapetaniji. Za sada nema novih informacija o pronalasku žrtava nesreće.

U srijedu je pronađeno još jedno tijelo osobe koja je bila u gumenjaku kojim su se radnici ugostiteljskog objekta s otoga Šipana prevozili na kopno. Traže se još četiri osobe s gumenjaka.

Brodovi Lučke kapetanije tragali su za nestalima i tijekom noći, a od pet ujutro potrazi su se pridružili i svi koji tijekom noći, zbog uvjeta, nisu bili u mogućnosti nastaviti s potragom.

U srijedu su se potrazi pridružili i ronioci specijalne policije, javio je Andrija Jarak, reporter Nove TV. “Iz Ravnateljstva policije su mi potvrdili da su obavili danas nekoliko zarona na dubini od 55 metara, no morali su obustaviti potragu”, rekao je Jarak.

U gumenjaku je bilo devet osoba. Dvije su preživjele nesreću i spasio ih je brod Danče s kojim su se i sudarili, a za ostalima je odmah krenula potraga. Dva tijela su pronađena odmah.

Velimir Šetka, jedan od dvojice preživjelih, rekao je da njihov gumenjak nije bio osvijetljen. “Kada je udarilo u nas svi su poispadali, ja sam se čvrsto držao za ogradu i to mi je spasilo život”, ispričao je u srijedu Šetka novinarima.

I drugi preživjeli, Viktor Markota, koji se nalazi u dubrovačkoj bolnici, ne sjeća se da je vidio svjetla na gumenjaku. Nakon nesreće sjeća se da je najprije vidio vrećice sa smećem kako plutaju oko njih. “Oko sebe sam nakon udara vidio kese i naše smeće. Tijelo te male cure bilo je kod mene, potegao sam je i vidio da je mrtva”, prisjetio se Markota.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, rekao je da istragu provodi DORH u suradnji s MUP-om. “Povjerenostvo je osnovalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje provodi upravnu istragu da se vidi da li je došlo do bilo kakve povrede pomorskih propisa, a provodi se i sigurnosna istraga koju radi Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu”, rekao je Butković.

Ilija Matušić, kapetan duge plovidbe, za Dnevnik Nove TV je objasnio zbog čega kapetan broda Danče nije mogao vidjeti mali neosvjetljeni gumenjak.

Prema njegovim riječima, kapetan broda Danče imao je dobrupreglednost i vidljivost navigacije jer je riječ o suvremenom brodu napravljenom za traganje i spašavanje. “Ali po mraku se neosvijetljeni brod ne može vidjeti. Brod ima i pomoćna navigacijska sredstva, radar, ali on ne može identificirati malu gumenu brodicu”, kaže Matušić, dodajući da su neosvjetljene male brodice veliki problem.

Share This Article