Doktorski rad u Tunisu: Zemlja je ravna, jedna od funkcija zvijezda je da ukrase nebo

Jedna studentica iz Tunisa napisala je u svom doktorskom radu da je Zemlja ravna i da se Sunce okreće oko nje. Djevojka, koja je studentica studentica u Sfaxu, radila je pet godina na tom radu.

Cilj joj je bio da obori Newtonove, Keplerove i Einstein zakone jer imaju, kako je navela, slabe osnove. Umjesto toga vodila se vjerskim učenjima o Zemlji.

Ona je u radu navela da se brzina zvuka i svjetlosti trebaju ponovo biti izmjeriti i da svemir nije stvoren u velikom prasku i ne širi se, zvjezde su sedam milijuna kilometara udaljene od Zemlje i ograničenog broja, a jedna od funkcija im je da ukrase nebo.

Taj rad, pod nazivom “Model ravne Zemlje, argumenti i utjecaj na klimatske i paleoklimatske studije”, izazvao je burne reakcije među znanstvenicima.

Među prvima je reagirala fizičarka, docent na sveučilištu u Tunisu Fauzija Safari. „Komisija koja je prihvatila ovaj rad treba se stidjeti i kriva je podjednako koliko i docent koji je studentici omogućio da počne raditi na tezi“, navela je ona na svom Facebook profilu. Zatražila je i da se ta komisija raspusti, a njenim članovima zabranjeno je da budu dio bilo koje znanstvene ili akademske komisije.

Ta znanstvenica pozvala je i svoje kolege da odbrane autonomiju znanosti od religije. „Reagirajmo, moramo učiniti sve da ljudi shvate da znanost nema nikakve veze s religijom“.

Nakon nekoliko tjedana polemika, komisija je odbila sporni doktorski rad, a Ministrastvo za visoko obrazovanje Tunisa otvorilo je istragu, prenosi N1.

Share This Article