VIDEO Bunjac: Marijan Buden imao je zakazanu deložaciju. Tražio je odgodu, ali nije izdržao pritisak i ubio se vješanjem

Hrvatski sabor raspravlja o Izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012. godine, a danas bi se trebalo i glasovati o raspravljenim točkama.

Reiner je kazao kako je Sabor nakon stanki završio s predizbornim aktvnostima i najavio kako će se u 12 sati održati glasovanje. Do tada će zastupnici raspravljati o Izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj.

Miro Bulj (Most) govorio je o koncesiji nad plažom Zlatni rat te kritizirao HDZ-ovog župana Splitsko-dalmatinske županije.

“Narod i općina u Bolu jasno su kazali da neće dopustiti da tvrtka koja nema nikakv prihod upravlja nacionalnim bogatstvima. Politički elitisti donose odluku da koncesiju daju tvrtki koja ima prihod od 0 kuna. Javno sam molio župana Ževrnju da ne podržavaju ovaj kriminal. Pozivam da se nadzor obavi nad svim koncesijama nad prirodnim bogatstvima”, kazao je Bulj.

Branko Bačić (HDZ) kritizirao je oporbu oko njihovih tvrdnji vezanih uz lex Agrokor.

“Možemo zaključiti da iz vas progovara jal i zavist jer je lex Agrokor omogućio da se hrvatskim ulicama ne šeću deseci tisuća nezaposlenih. Prema vašim traženjima Konzum, Ledo i Jamnica otišli bi u stečaj. Ne govorite istinu. Vama dragi prijatelji nitko ne vjeruje. Da nije bilo zakona danas bio bio otvoren stečaj nad Agrokorom. Fali vam državničkog ponašanja. Umjesto da stanete iza zaposlenika, vi govorite laži. Potpredsjednica Dalić je osobno pisala zakon. Ona je rekla da su u pojedinim fazama pisanja tražili savjeti od pravnih i financijskih stručnjaka koji poznaju korporativno pravo. Iza zakona ne stoji ni jedno odvjetničko društvo. Iza njega stoji Vlada i Sabor. Što se radili po pitanju Agrokora dok ste vi bili na vlasti”, kazao je Bačić dok mu je Maras dobacivao iz klupe.

Silvano Hrelja (HSU) govorio je o najavi uvođenja tzv. nacionalne mirovine.

“Dajte nam nacrte Zakona. Nemojte nešto obećavati na temelje Strategije borbe protiv siromaštva koja nema provedbenih planova”, kazao je Hrelja.

“Ne vjerujemo Vladi RH, ministrici Dalić, ministru Mariću. Čudi nas kako Vlada netransparentno komunicira. Vladi oko Agrokora ne vjeruje gotovo nitko”, kazao je Gordan Maras (SDP) nakon njihovog jučerašnjeg prigovora da su lex Agrokor pisala odvjetnička društva koja su interesno povezana s vjerovnicima Agrokora.

Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) kazao je kako je žalosno da je u srijedu jedan “poniženi” građanin čekajući deložaciju u Sesvetama u režiji RBA zadruga izvršio samoubojstvo.

“Marijan Buden iz Sesveta imao je zakazanu deložaciju. Tražio je odgodu, ali nije izdržao pritisak i ubio se vješanjem. Ovo je samo jedan u nizu sličnih događaja. Marionetske vlade brinu o svojim interesima umjesto o svojim građanima i dopuštaju nezakonite deložacije. Što rade Vujčić, Marić i Šprlje. Na ulicama se nude lihvarski krediti u biblijskim razmjerima. RBA banka je kriva za ovo što se dogodilo u srijedu. Mađarska je ukinula deložacije iz jedinog doma. Ovo nije put da je netko izgubio život zbog deložacije”, kazao je Bunjac.

Tulio Demetlika (Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku) upozorava na problem gospodarenja opasnim otpadom u Pazinu.

“Ako je istina da je lex Agrokor pisalo odvjetničko društvo bliskoj jednoj od banaka kreditora Agrokora, onda je našoj stranci lakše što nismo glasali za njega. Jasno je da zakon štiti banke što se vidi iz kamatnih stopa. HNB je veći problem od Agrokora. Oni su jedni od kumova zakona. Ta institucija je zadužena za kamatnu politiku. Nije moja baba ili moj susjed. Bez pomoći HNB-a neće se moći spasiti Agrokor”, kaže Lovrinović.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) kazao je kako je povod za pitanjem tko zapravo upravlja restrukturiranjem Agrokora bio sastanak u Beogradu.

“Na tom sastanku nije bio nijeda predstavnik iz Hrvatske. To je veliki šamar hrvatskoj vladi. Nakon lex Agrokora Vlada je trebala pozvati ministre i upoznati ih sa stanjem u Agrokoru. Ništa od toga nije napravljeno. Vanjska politika je ponovno u defanzivi. To je tužno za gledati i neprihvatljivo. Tu netko mora odgovarati”, kazao je Lovrinović.

Miro Bulj (Most) zatražio je stanku zbog koncesije nad plažom Zlatni rat

Stanku zbog Agrokora zatražio je i Branko Bačić (HDZ)

Silvano Hrelja (HSU) stanku je tražio zbog najave uvođenja tzv. nacionalne mirovine

Gordan Maras (SDP) stanku traži zbog situacije u Agrokoru

Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) traži stanku zbog samoubojstva nakon deložacije iz stana u Sesvetama

Tulio Demetlika (Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku) tražio je stanku kako bi govorio o opasnosti od zagađenja izvora pitke vode u Istarskoj županiji.

U ime kluba zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku stranku je zatražio Ivan Lovrinović kako bi postavio pitanje vodi li proces restrukturiranja Agrokora naša ili strane vlade.

Sjednica je i danas započela stankom. Vidjevši koliko se zastupnika javilo za stanku, potpredsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako će se u sabornici opet održavati konferencije za medije.

Facebook Komentari