Ramljak iz nuklearnog reaktora: Banke i faktorinzi sa 72 posto regresnih mjenica potpisali promemoriju

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izvijestio je o stanju u kompaniji na kraju ovog tjedna.

”Da počnemo s jednom šalom: ”Pozdrav iz reaktora”. Mogu obavijestiti da se jezgra počela hladiti, stvari imamo pod kontrolom i sada je situacija, ne mogu reći do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutrašnjem restrukturiranju, razgovorima s dobavljačima i kompanijama da vidimo kakva je njihova pozicija profitabilnosti. Paralelno s tim razgovaramo s dobavljačima i bankama na potpisivanju Promemorije za moratorij na mjenice koje se ne bi naplaćivale 30 dana. Do kraja dana nadam se da ćemo imati potpisanu većinu banaka i dobavljača tako da možemo krenuti s nekom mirnijom situacijom kako da taj dug prebacimo na Agrokor. I zadnja stvar je da smo odabrali i poslali na suglasnost potpisivanje govora za konzultatntsku kuću za restrukturiranje”, izvijestio je Ramljak.

Kazao je kako je 15 banaka potpisalo od 31, te da te banke u ukupnoj sumi mjenica čine 72 posto. ”Tu je još i jedno 60-ak dobavljača. Mislim da su male banke i faktoring društva u velikoj mjeri potpisale”, kazao je.

”Tih 159 kompanija s mjenicama je ugroženo po tom pitanju. Ne bi sve imale problema u smislu kapitala, ali ono što je važno je da smo dali rok do 31. svibnja da imamo moratorij na te mjenice. Jer je krajnji rok za prijavu tražbine 10. lipnja. Ako propadnu razgovori o tome kako ćemo te mjenice tretirati, još imaju vremena da to prijave kao tražbinu prema kompaniji. Jasno da bi jedan dio tih dobavljača bio ugrožen ali to nije toliko rizično za cijeli sustav”, rekao je Ramljak.

Facebook Komentari