Vlada: Donesen konačni prijedlog zakona o državnim potporama

Piše: Dražen Prša

Vlada je donijela konačni prijedlog zakona o državnim potporama, kojemu se dodaju odredbe o transparentnosti potpora te dopunjuju odredbe koje se odnose na registar potpora, kao i na odluku o financiranju projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok, čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je riječ o još jednom usklađivanju s pravnom stečevinom EU-a, gdje se jača transparentnost sustava državnih potpora.

Zakonom o državnim potporama uređene su nadležnosti Ministarstva financija i davatelja državnih potpora male vrijednosti u Hrvatskoj, odnosno do granice kada nadležnost u pogledu državnih potpora prelazi na Europsku komisiju, u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Konačnim prijedlogom zakona dodaju se odredbe o transparentnosti državnih potpora te se dopunjuje postojeća odredba u dijelu koji se odnosi na registar državnih potpora, kazao je državni tajnik u Ministrstvu financija Željko Tufekčić.

Postizanje transparentnosti, kako je rekao, odnosi se na obvezu države članice EU-a da na jednoj mrežnoj stranici objavi podatke o programima i pojedinačnim državnim potporama, pojedinačnim državnim potporama koje premašuju iznos od 500 tisuća eura te ostale propisane podatke.

S obzirom na ovlasti Ministarstva financija iz postojećeg Zakona o državnim potporama, mrežna stranica na kojoj će se objavljivati podaci o državnim potporama bit će mrežna stranica Ministarstva financija, rekao je Tufekčić.

Prijedlogom zakona mijenjaju se i odredbe o sadržaju registra državnih potpora i potpora male vrijednosti tako da se obuhvat registra proširuje te se olakšava njegovo korištenje.

U već ustrojeni registar, tijela koja dodjeljuju potpore unosit će podatke svakodnevno, umjesto da ih dostavljaju jednom godišnje, a podaci koji će se objavljivati bit će detaljniji u odnosu na dosadašnje unose.

Svi podaci o dodijeljenim potporama bit će objavljeni pa će zainteresirani, a posebice poduzetnici moći vidjeti jesu li potpore koje su dodijeljene, npr. njihovim konkurentima, zakonite.

Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta modernizacije i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok. Kako je kazao ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković, tom odlukom osigurava se novac za financiranje prihvatljivih troškova projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, koji su procijenjeni na 80,8 milijuna eura ili 614,39 milijuna kuna bez PDV-a, a koja će osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog svršetka cjelokupnog postupka dodijele sredstava iz fondova EU-a.

Share This Article