Sanja Barić: Ustavni sud neće ukinuti lex Agrokor iako bi to bilo stručno ispravno

Država je ozbiljno narušena političkim procesima iza zatvorenih vrata koji stvaraju sliku da se samo na malom čovjeku primjenjuju zakoni. O tome je danas u Studiju 4 govorila profesorica Sanja Barić, predstojnica za ustavno pravo, Pravnog fakulteta u Rijeci. Zbog ozbiljnosti posla odbila je otvorenu podršku Facebook stranice svojoj kandidaturi za gradonačelnicu Rijeke.

Za “lex Agrokor” i dalje smatra da ovo što je izabrano nije sukladno s ustavnim standardima razmjernosti i racionalnosti, jer mjere pretjerano zadiru u gospodarski poredak i s vremenom će stvoriti nove probleme i situacije slične ovoj izvanrednoj.

U osnovnoj svrsi nije mu namjera spašavanje vjerovnika i dobavljača već spašavanje jednog poduzeća zato što je od sistemskog značenja, naglasila je. Ne vjeruje da će Ustavni sud ukinuti ovaj Zakon, što bi po njenom mišljenju bilo stručno ispravno.

Slovenija primjerice kao kriterij razmatra ostvarenu dobit, a ne dug tvrtke.

Ono što je jako očito izbor je trenutka, trgovačkog društva, načina pa i izbor osobe koja se ovime bavi, i tu mislim na ministra Marića.

Vidljivo je da su svi zakoni u nizu doneseni u korist spašavanja jednog trgovačkog društva, jedne obitelji, jednog potpuno propalog modela pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj, zaključila je Barić.

Facebook Komentari