Marš za znanost: Izaći će na ulice, a pozivaju i građane

Piše: Dražen Prša

Marš za Znanost krenuti će ispred spomenika Nikoli Tesli, evo što poručuju organizatori:

Pet do podne je!

22. travnja, na Dan planeta Zemlje, izlazimo na ulice za znanost! Za autonomiju u istraživanju. Za slobodu!

Za znanstvene činjenice! Za transparentno financiranje i donošenje odluka! Za izvrsnost i kvalitetu!

Okupljanje je ispred spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici.

Nakon okupljanja kreće se rutom Preradovićeva, Cvjetni Trg, Margaretska ulica, Ilica, Trg Bana Josipa Jelačića, Praška ulica, Zrinjevac. Od 11 do 13 sati će promarširati ulicama.

Marš za znanost u Hrvatskoj dio je globalne inicijative March for Science započete u SAD-u, a hrvatski marševi u Rijeci, Splitu i Zagrebu dio su obitelji od oko 500 svjetskih marševa.

Sam događaj planiran je kao marš na Dan planeta zemlje 22. travnja, i to za podizanje svjesnosti o važnosti znanosti, znanstvenih činjenica i financiranja znanstvenih istraživanja povezanih sa svim trenutnim ljudskim i prirodnim problemima, a posebice onim povezanim s klimatskim promjenama.

U svojoj biti radi se o maršu za integritet, dignitet i očuvanje važnosti znanosti i znanstvenih spoznaja u obrazovanju i politikama, te u važnim političkim odlukama.

Marš za znanost u Hrvatskoj bavi se podjednako nacionalnim i globalnim problemima znanosti i visokog obrazovanja te je usmjeren na integritet, dignitet i promicanje znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj kao što je naznačeno u Proglasu Marša.

Inicijativu za priključivanje Maršu pokrenula je grupica entuzijastičnih znanstvenika, a Marš su potom prepoznale i poduprle mnoge važne obrazovne i javne zagovaračke udruge poput Instituta za razvoj obrazovanja, Foruma za slobodu odgoja te skupine udruga okupljenih u GOOD inicijativu.

U Maršu u Hrvatskoj naročito se željelo uključiti mlađe naraštaje te se pristupilo studentskim udrugama u želji da one budu zastupnici ovih važnih ideja svojim sudjelovanjem u Maršu.

Zagrebački Marš u službenoj je organizaciji različitih studentskih udruga i organizacija sa sveučilišnih i stručnih studija u gradu Zagrebu.

Share This Article