Izgubljeno u prijevodu: Što je to Orban rekao u Uskrsnom intervjuu, od Sorosa koji ne poznaje ni Boga ni čovjeka, do migracija

Činjenica je da je osnovni problem u komunikaciji sa sjevernim susjedima nepremostiva jezična barijera, što otežava novinarski rad, no hrvatski Mađari nemaju taj problem, pa smo se potrudili saznati što je doista mađarski premijer Viktor Orban rekao u intervjuu naslova „U tijeku je generalna proba kampanje za parlamentarne izbore sljedeće godine“.

Svjedoci smo generalne probe kampanje protiv Vlade za parlamentarne izbore koji su na redu u proljeće 2018. Godine. Svi su protiv nas – i radikalna desnica, i ljevica i liberali. I svi oni imaju vremena za to, dok se mi vladajući moramo baviti vođenjem zemlje, donositi odluke iz dana u dan. Stoga se ne možemo u cijelosti prebaciti na „Izborni“ način rada, rekao je Orban.

U sedam godina naše Vlade rezultati su jasni, vidljivi i konkretni: Mađarima smo dali posla, drastično srezali režije i poreze na rad, te značajno smanjili dug države. Ne čudi da nam mnogi zavide i da žele biti na našem mjestu, istaknuo je.

Na upit novinara glede brojnih otvorenih fronti ove Vlade – spram Bruxellesa, Sorosevog sveučilišta, udruga u Mađarskoj koje financira George Soros kao i mađarske oporbe – Orban odgovara: Da se ne trudimo očuvati našu suverenost ne bi imali takvih problema. Kada bi im išli „niz dlaku“ i prihvatili da naš način života određuje Bruxelles, svjetska politička i financijska središta ili možda američki miljarder mađarskog porijekla – takvih problema ne bi imali. Dok ja vodim zemlju, Mađari će odlučivati kako i s kim žele živjeti. Pa imajući to u vidu – nije niti važno koliko je dugačak ili široka fronta. Biti će kolika biti mora da bi se sačuvala suverenost Mađara i Mađarske.

Glede migracije rekao je kako to je u biti jedino presudno pitanje današnje Europe.

“Hoćemo li omogućiti našoj djeci da žive u svijetu kakvom smo i mi živjeli, ili ne? Ne mislim naravno pri tome na to dali ćemo imati super modernu tehnologiju, hoćemo li smanjiti nezaposlenost te hoćemo li zaustaviti zaduživanje zemalja – već na činjenicu hoćemo li našoj djeci ostaviti Domovinu po svom duhu, civilizaciji, kulturi i načinu razmišljanja koja je određivala naše roditelje ili djedove – ili ćemo dopustiti nešto sasvim drugo. To je ulog pitanja migracije. I to je razlog zašto su Britanci napustili EU”, istaknuo je Orban.

Cijelom svijetu prijeti požar, jer oni koji sebe prikazuju ljevičarima i liberalima – pomognuti transnacionalnim snagama predvođenim Gerogeom Sorosem – svojim novcem, vlašću, umreženošću tvrde „u zboru“ da je nastup protiv migracija loš, bez cilja i nemoralan. Ograde treba ukloniti, migrante treba pustiti i treba im dati priliku da se pomiješavši se s nama – Europljanima – u Europi stvore novu kakvoću. Nasuprot toj tezi, mi inzistiramo na temeljima Europe. Nećemo dopustiti paralelna društva, ne želimo izmijeniti stanovništvo i naše kršćanstvo zamijeniti za nešto drugo. Stoga smo mi sagradili ogradu, braniti ćemo se i nećemo dozvoliti da nas preplave migranti. Naša je koncepcija suprotna Sorosevoj koncepciji Europe. Ta dva svijeta nikada neće govoriti isti jezik. Nasuprot Britancima, mi ostajemo u EU i želimo mijenjati europsku politiku, rekao je mađarski premijer.

Na upit o Sorosevom sveučilištu, Orban kaže: Nema izuzetaka. Nitko u Mađarskoj nije iznad zakona, pa tako niti Sorosevi ljudi. Ogromna većina Mađara slaže s činjenicom da je to sveučilište radilo stranim novcem, u interesu vanjskih faktora ili čak na njihovu narudžbu. Istina je zapravo jednostavna: George Soros u pozadini, gdje ga nitko ne vidi, putem svojih udruga koje financira nevjerojatnim iznosima pomaže ilegalnu migraciju u Mađarskoj. Plaća nebrojene lobistička društva putem svojih udruga, kako bi lobirali za njegove interese. Postoji cijela mreža, vlastiti glasnogovornici, vlastiti mediji, više stotina zaposlenih, vlastito sveučilište. Soros želi Mađarsku držati pod pritiskom, koja i od jedno Geroga Sorosa očekuje poštovanje zakona ove zemlje. Ne podcjenjujem Sorosa nikako. To je osoba velika moći, milijarder spreman na sve koji ne poznaje niti Boga niti čovjeka ako su u pitanju njegovi interesi. Mi želimo obraniti Mađarsku, i za to smo spremni ići u fajt. Bilo kada, bilo gdje.

Share This Article