Postoji vjerojatnost da je obični reovirus razlog za celijakiju, vara imunosni sustav

Zaraza reovirusom možda je uzrok celijakije.

Postoji vjerojatnost da je obični reovirus razlog za celijakiju, poremećaj šarene kliničke slike u kojem imunosni sustav reagira negativno na gluten (kao da je u pitanju opasan patogen, a ne uobičajena bjelančevinasta tvar), kaže novo izvješće međunarodnog znanstvenog tima koje je zatim objavljeno u časopisu Science.

Dok su proučavali miševe, znanstvenici su otkrili da reovirus, T1L, vara imunosni sustav na način da se on brani u borbi protiv bezopasnih molekula hrane.

“Virusi su sumnjivi kao potencijalni okidači alergija na hranu ili autoimunih bolest”, tvrdi Herbert Virgin, imunolog washingtonske sveučilišne škole medicine u St. Louisu. Studija nam donosi sasvim nove podatke po pitanjima toga kako virusna infekcija zapravo može promijeniti reakciju imunosnog sustava na hranu.

Reovirusi inače nisu smrtonosni. Gotovo svatko je doživio da je bio zaražen reovirusom, no gotovo se nitko nije razbolio, poručuje Terence Dermody, virolog Sveučilišta u Pittsburgu koji je sa svojim kolegama i radio na studiji. Svejedno, ako se prvi put izloženost glutenskoj hrani događa tijekom te infekcije virusom, virusi mogu okrenuti imunosni sustav protiv tog prehrambenog proteina, otkriva studija.

Imunosni sustav može mirno dopustiti stranim tvarima, poput prehrambenih proteina, da nesmetano prođu tijelom, ili ih, pak, može napasti. U tijelima ljudi oboljelih od celijakije, gluten se vidi kao jedan štetan patogen. Odgovor njihovog imunosnog sustava oštećuje tako sluznicu tankog crijeva izazivajući pritom simptome nalik krvavoj dijareji.

Dermody ipak ne vjeruje kako je T1L reovirus jedini virus koji ima tu moć potaknuti celijakiju. Buduća istraživanja će analizirati potencijal i drugih virusa te tako pokušati odrediti je li T1L pravi okidač toga ljudi. Ukoliko se pokaže da je to točno, tada bi se moglo čak i razviti reovirusno cjepivo za djecu koja su rizična, a to bi onda moglo blokirati razvoj celijakije.

Gluten je, inače, ljepljiva elastična bjelančevinasta tvar, a sadrže ju pšenični, ječmeni i raženi proizvodi. Celijakija nastaje upravo uslijed preosjetljivosti na gluten što rezultira oštećenjem sluznice crijeva. Liječi se prehranom bez glutena, no katkad je potrebna i imunosupresivna terapija, prenosi znanost.com

Share This Article