Nakon što su u Koprivnici podigli optužnicu zbog snimanja policajaca: Tko smije snimiti koga

Nakon što je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo nedavno podnijelo optužnicu protiv 26-godišnjaka zbog neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja policajca, ponovno se aktualizira pitanje smije li itko snimiti ikoga, zvučno ili video, te u kojim sitacijama.

Spomenutog mladića tereti se da je u policijskoj postaji snimio razgovor s policajcem kojem se žalio na rad policajaca pri njegovu alkotestiranju. Pri tome je bez znanja i odobrenja policijskog službenika mobitelom snimio njihov razgovor.

Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za osobe koje bez znanja sugovornika snimaju nejavno izgovorene riječi drugoga, kao i one koji neovlašteno prisluškuju. Ista kazna očekuje onoga tko na taj način snimljene ili sadržaje prisluškivanih razgovora javno doslovce ili u bitnim crtama iznese. Prema Kaznenom zakonu, nema kaznenog djela ako je snimanje bilo u javnom interesu ili drugom interesu koji je važniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe. To primjerice vrijedi za novinare, osobe koje razotkrivaju kriminal u svojim tvrtkama, tzv. zviždače, privatne detektive i slično. Na konkretno pitanje smije li se i u kojem slučaju snimati policiju nedvojben Glasu Slavonije odgovor je dao osječki odvjetnik Radan Kovač.

“Policiju se ne smije snimati ni u kojem slučaju jer to podliježe kaznenopravnoj odgovornosti. Riječ je o neovlaštenom snimanju, za što je zakon jasan. Ne smije se snimati policiju ni kada vas, primjerice, zaustave. Isključivo možete snimiti nekog policajca pri postupanju ako vam da dopuštenje, no i tada je pitanje bi li se ta snimka mogla koristiti na sudu. U postaji se policija pogotovo ne smije snimati. Pa nije to reality show”, kazao je jasno osječki odvjetnik Kovač.

Stvar je dakle nedvojbena – nema snimanja policije, ali i nikog drugog ako vam to izričito ne dopusti, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari