Konzum u protuudaru na Ovum d.o.o. koji je pokrenuo stečajni postupak: Bojkot, nema novih narudžbi

Ilustracija

Tvrtka Ovum koja je pokrenula stečaj Konzuma do petka mora, ako želi, ispuniti formalnosti, odn. uplatiti oko 20.000 kuna, kako bi se nastavio stečaj Konzuma, usprkos Lex Agrokoru koji sve postupke stavlja na čekanje na 15 mjeseci, javlja N1.

Zbog toga u Ovumu razmišljaju hoće li uplatiti novce potrebne za produženje stečaja jer bi oni, strahuju, mogli biti bačeni u vjetar s obzirom na odredbe Lexa. Indikativno je da Konzum traži izuzeće Kolakušića koji u tom smislu zakon osporava.

S druge strane, kažu u Ovumu, Konzum im nije naručio novu pošiljku jaja, a dosad su toj firmi plasirali 25 do 30 posto svojih jaja.

N1 doznaje da su zabrinuti i s matičnih farmi i drugih kooperanata jer im je ta tvrtka uredno plaćala, a sad je Ovum, čini se, izgubio dio tržišta te se plaše i za svoje poslovanje.

Podsjetimo, tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila je 31. 3. stečaj Konzuma zbog prezaduženosti, odnosno tražbine u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, koja se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu.

Tvrtka Ovum registrirana je za trgovinu na veliko mlijekom, mliječnim proizvodima, jajima, jestivim uljima i mastima.

N1 je tada razgovarao s direktorom tvrtke Markom Brajevićem, inače i direktorom najveće hrvatske farme jaja Perfa-bio, koji je potvrdio da je stečaj pokrenut zbog navedene cifre, ali to nije sve.

“U igri su dvije nepokrivene mjenice od šest milijuna kuna u cijelom tom džumbusu i one su bile kap koja je prelila čašu nakon što je faktoring od nas zatražio da ih mi pokrijemo vlastitim kapitalom. Mi smo regresivni dužnik. Mjenice nisu imale pokriće u Konzumu i banka se želi od Perfe-bio naplatiti. Mi smo pokrenuli stečaj prije tjedan dana dok još nismo bili ni u jednoj grupi koja je sudjelovala u pregovorima, vrlo je uzak bio taj krug, a žalimo li zbog tog svog postupka ili ne, to ćemo vidjeti”, kazao je Brajević.

“Došlo je vrijeme da ubrzamo i pokrenemo neke stvari, trakavica traje predugo, ali nadam se da će dobro završiti. Konzum je tvrtka koja se može zadužiti kad se pojavi ovakav dug i u kratkom roku, nije to dug star godinu dana, ali velika nervoza kod dobavljača postoji”, upozorava direktor tvrtke koja je pokrenula stečaj nad Konzumom.

Share This Article