Slovenci pričaju o važnosti zaštite od terorizma na granici s Hrvatskom, dakle sabotaža u sezoni

Slovenija je obavijestila Europsku komisiju da do 10. svibnja odustaje od sustavnog pregleda državljana EU na granicama – kazao je danas nakon sastanka u Bruxellesu državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

U tom razdoblju će slovenske snage sigurnosti na osnovu sigurnosne procjene utvrditi na kojim graničnim prijelazima će sustavna kontrola državljana EU biti delegirana, a na kojima ne.

On je praktički najavio da će Slovenija pred turističku sezonu na nekim graničnim prijelazima uvesti sustavni pregled svih putnika.

– Nama je najvažnija sigurnost. Nećemo dopustiti da zbog gužvi na granicama povećamo rizik od terorizma – poručio je Šefic. On je također naglasio kako građani Europske unije na slovensko-hrvatskoj granici neće biti sustavno pregledavani samo u slučaju kada će biti gužve.

No, nije pojasnio koji su kriteriji za utvrđivanje da je na granici gužva. Pred nastupajuće blagdane Šefic je putnicima poručio da su na granicama u to vrijeme uvijek gužve bez obzira na vrstu pregleda koji se obavljaju.

Za razliku od slovenskog MUP-a, hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova danas se nije oglasilo nakon sastanka u Bruxellesu tako da su hrvatski stavovi oko graničnih problema nepoznati. Tako je i nemoguće provjeriti da li je točna informacija koju navode slovenski mediji da je Hrvatska na šest mjeseci odustala od sustavnog pregleda svih putnika na unutarnjoj granici Europske unije.

Dugo najavljivane gužve pred uskrsne blagdane na graničnim prijelazima Bregana i Macelj počeli su već danas u popodnevnim satima. Tako se na graničnom prijelazu Bregana na izlasku iz Slovenije čekalo oko sat i pol, a na Macelju oko 45 minuta. No, prava navala na granične prijelaze očekuje se od sutra već u prijepodnevnim satima, piše Jutarnji list.

Share This Article