Američki senator John McCain u posjetu na poziv predsjednice Republike Hrvatske

Američki senator John McCain na poziv predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, boravi u Hrvatskoj.

Posjet je započeo sastankom Predsjednice Republike i senatora u Opatiji i predstavlja nastavak njihovog redovitog dijaloga, a dolazi nakon nedavnog sastanka na marginama Minhenske sigurnosne konferencije.

Predsjednica Republike i senator McCain razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka. U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije i na ovo područje svijeta.

Predsjednica Republike i senator složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Sjedinjene Države bile su predano uz Republiku Hrvatsku i tijekom ostvarivanja našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Facebook Komentari