VIDEO Sabor o Lex Agrokoru: Volio bih da Marić Drugi to rješava, a ne Alvarez Treći

Agrokoru je rejting dodatno srezan. Naime, Standard & Poor’s je Agrokoru drastično smanjio rejting i to za čak tri stepenice. Novi kreditni rejting je smanjen s B- na CC u dugoročnom, i to s negativnim prognozama, a u kratkoročnom na C. Iz Agrokora su u srijedu priopćili da su nadzorni odbori Poslovnog sistema Mercator i Konzuma donijeli odluke o promjenama uprava tih kompanija iz sastava koncerna. Konzum će umjesto dosadašnjeg predsjednika Uprave Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca voditi Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta u Zrenjaninu.

Sabor je poslijepodne nastavio s raspravom o Lex Agrokoru.

Željko Jovanović uvjerava da SDP-ov prijedlog izmjena stečajnog zakona nudi bolje rješenje i spašava od skupih tužbi koje će uslijediti prođe li ovaj zakon. Krah koncerna može utjecati i na turističku sezonu, smatra Jovanović i poručuje: “Ovo je zakon pisan za gazdu.”

“Volio bih da Marić Drugi to rješava, a ne Alvarez Treći”, poručio je SDP-ov Nenad Stazić te kazao da se premijer hvali da mu se jedan od najvažnijih ministara maknuo iz ovoga. “Ovo može rezultirati time da stotine tisuća ljudi ostanu bez posla, da izađu na ulice, da imamo nerede. Ne znamo ni što je u pozadini ovoga, je li to geopolitika ili samo ekonomija. Ako je geopolitika, onda je to uzvratni udarac na premijerov posjet Ukrajini”, smatra Stazić.

HSS-ov Krešo Beljak poručio je vladajućima da budu hrabri i kažu “podržat ćemo našeg prijatelja gospodina Todorića, jer smo mu dužni! Imajte muda!” na što ga je SDP-ova Milanka Opačić koja trenutno predsjeda plenarnom sjednicom upozorila da bira riječi.

“Svaki izgubljen dan za Hrvatsku sada donosi stotinu izgubljenih radnih mjesta. Ovaj zakon ima potpuno neizvjestan ishod. Sudjelujete u jednom eksperimentu”, poručio je govoreći u ime Kluba SDP-a šef te stranke Davor Bernardić.

“Ministarstvo financija tri mjeseca je znalo da pada kreditni rejting Agrokora, a što ste vi radili? Ništa! Kako da vam vjerujemo?”, zapitao je i dodao:”Vidjeli smo zadnjih dana menadžere kako mole za državni intervencionizam. Porazno je kako oni još uvijek vjeruju da mogu zadržati svoj Mercedes, a o radnicima neka brine država. Nemojte dug Agrokora stavljati na leđa hrvatskim građanima.”

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, kazao je novinarima da će se glasanje o “lexu Agrokor” odigrati u četvrtak u podne.

Nastavljena je sjednica Sabora, a govornicu je uzeo Ivan Vilibor Sinčić, koji je kazao da je Agrokor jedna mala država u državi.

“Toleriralo se plaćanje bonovima, nema tko nije rekao da je to protuzakonito. Je li im se što dogodilo? Ništa”, rekao je Sinčić, dodajući da su mali proizvođači generacijama gradili svoja imanja, a Todorić je Belje kupio za kunu.

“Ostavlja se jedno pitanje, za koga će igrati Alvarez. Hoće li igati za banke, srednje vjerovnike?”, upitao je Sinčić.

Facebook Komentari