Vizek: Lex Agrokor bi mogao rezultirati nekim tužbama i neredom kojeg nećemo raščistiti 20 godina

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek kazala je kako važne zakone poput lex Agrokora nije dobro donositi preko noći i bez konzultacija s pravnom strukom.

”Kod Agrokora je to pokušaj koji dolazi iz očaja jer nas je zatekla ta situacija da se nadomjesti neadekvatan pravni okvir koji bi omogućio da se to poduzeće restrukturira. To je bilo jedno od objašnjenja otkud taj zakon. Pravna struka i naša pravna stručnjakinja za to područje je kazala svoje mišljenje u kojem je pobrojala 11 pravno neutemeljenih odredbi tog zakona koje bi mogle rezultirati nekim tužbama i neredom kojeg nećemo raščistiti 20 godina. Nije dobro takve zakone donositi preko koljena i preko noći i bez konzutacija s pravnom strukom. Ovo je slučaj kad je pravo reklo svoje mišljenje, a politika će napraviti po svome. Vrijeme će pokazati što će se dogoditi. Sve smo znali, pa ako smo svejedno ušli u to…”, rekla je Vizek za N1.

Je li država i sama kriva što nije reagirala na ono što se zbiva, poput izdavanja mjenica koje nemaju pokrića?

Jedna je stvar ako se izdaju mjenice koje nemaju pokriće, a druga ako izdaje mjenice kompanija koja nije uopće to u stanju platiti. Ovo prvo je stvar za sud, a ovo drugo za predstečajni postupak ili standstill. Te mjenice su skontirane po visokim stopama pa su svi bili svjesni rizika, uključujući i HNB.

Dobavljači su isto svjesno ušli u to…

Slažem se, dobavljači su svjesno ušli u to. Oni su punoljetne osobe kojima su dane na upravljanje velike važne kompanije i ako su tako odlučili oni su ti koji bi trebali snositi teret, a ne da se to prebacuje na porezne obveznike i državu.

Share This Article