Deseci tisuća Australaca bore se s poplavama izazvanima ciklonom koji je poharao istočnu obalu, ima mrtvih

Deseci tisuća Australaca bore se u subotu s poplavama izazvanima ciklonom koji je poharao istočnu obalu, uništavao ceste i mostove te ubio dvoje ljudi.

Zona razaranja ciklona Debbie proteže se tisuću kilometara od tropskih otoka u Queenslandu i Gold Coastu do farmi u državi New South Wales. Bez struje je ostalo više od 100.000 kućanstava. Šest velikih rijeka dosegnulo je rekordne vodostaje koji i dalje rastu, objavio je meteorološki zavod.

Sirene za uzbunu oglasile su se u nekoliko gradova, nakon čega su se ljudi počeli penjati na krovove poplavljenih kuća čekajući pomoć, no spasilačke službe teško dolaze zbog jakog vjetra i vode koja se brzo kreće ulicama. U policiji kažu da su u petak pronašli trupla dviju žena, prvih prijavljenih žrtava ciklona koji se obrušio na sjeveroistok Australije.

Jedna je pronađena na poplavljenom imanju, a druga je izvučena iz automobila koji je voda odnijela s mosta. Vlasti strahuju da bi moglo biti još žrtava kako razina vode nastavlja rasti. Ciklon četvrte kategorije, jedne manje od maksimalnih pet, pogodio je državu Queensland snažnim vjetrovima, poplavama i jakim pljuskovima.

Brojni su turisti ostali zaglavljeni na otocima i u gradovima, zatvoreno je više od 2000 škola i otkazani su brojni letovi. Javnim službenicima naređeno je da idu kući, a turističke atrakcije poput tematskog parka Sea World su zatvorene.

Facebook Komentari