Pobuna ruskih kreditora protiv Lex Agrokora: Nema standstill dogovora dok se Vlada ne povuče

Iz izvora bliskih pregovaračima oko razrješenja krize u Agrokoru, neslužbeno doznaje N1, ruski kreditori ne žele postići dogovor dok se Vlada ne povuče.

Hrvatske banke žele, ali zbog svega što se događa, sada Rusi ne žele potpisati standstill dogovor. Sberbank i VTB, naime, ne žele postići dogovor dok im Vlada ne zagarantira da neće primjenjivati tzv. lex Agrokor čije je donošenje premijer Andrej Plenković najavio za današnju sjednicu Vlade.

Sastanak vjerovnika u zgradi Erste banke
Oko 11,30 sati u sjedištu Erste banke očekuje se početak sastanka najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agorkora, a za sada nije poznato da li na sastanku sudjeluju i predstavnici stranih kreditora. Do sada su u sjedište Erste banke u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici ušli predstavnici Atlantic Grupe, Kraša, Vindije i dr.

Kako RTL doznaje, banke su spremne u Agrokor “pustiti” oko 400 milijuna eura u okviru Stand-still aranžmana.

Rasprava o tzv. lex Agrokoru
O tzv. lex Agrokoru danas je, podsjetimo, govorio Andrej Plenković, u Saboru, nakon sjednice kluba zastupnika HDZ-a, koja je potrajala sat vremena. Istaknuo je da je zakon zapravo plan države da ima stvoren okvir u kojem može osigurati stabilnost gospodarskoga i financijskog sustava koji ide ka tome da radnici normalno nastave raditi, a dobavljači da budu plaćeni i nastave normalno surađivati.

“Riječ je o sustavnom rješenju, za koji su i druge države napravile sličan postupak kad su se našle u sličnim situacijama”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari