Grmoja o Lex Agrokoru: Veliki koncern postao veliki monstrum koji hoda po konopu, a ovo je mreža ako taj koji hoda – padne

Mostov Nikola Grmoja u Saboru je komentirao stanje u Agrokoru, kao i detalje oko takozvanog lexa Agrokor.

“Brusili su se finalni detalji prijedloga zakona, kojim se želi štititi radna mjesta i gospodarski sustav Republike Hrvatske, što je naš prioritet. Često se spominju spekulacije da je ovo spašavanje jednog čovjeka, taj čovjek je odavno prestao biti vlasnik tog koncerna. Radi se o štićenju radnih mjesta ne samo blagajnica u Konzumu, nego i dobavljača i svih firmi koje posluju s Agrokorom. Svaka odgovorna Vlada i vladajuća većina treba napraviti ovakav potez, a što mislimo o Ivici Todoriću, pokazao je i predsjednik Sabora, Božo Petrov”, rekao je Grmoja, dodavši da ne zna kad će se održati sjednica Sabora na kojoj će se raspraviti o prijedlogu Zakona.

Istaknuo je da postoji mogućnost da zakon i ne bude aktiviran.

“Ovo je mreža u kojoj je veliki koncern postao veliki monstrum koji hoda po konopu, a ovo je mreža ako taj koji hoda – padne, zaštita hrvatskoga gospodarstva. Praktički se nikad ne mora ta sigurnosna mreža aktivirati. Upitno je hoće li do toga doći, potrebna je suglasnost vlasnika kompanije i dobavljača”, rekao je Grmoja, dodavši da je u zakonu izvršena izmjena, pa su tvrtke s više od 5.000 zaposlenih definirane kao tvrtke od strateškoga značaja, a u prvotnom su prijedlogu to bile tvrtke koje imaju više od 8.000 zaposlenih.

“Vlada i vladajuća većina nema prevelikih opcija, ovo je odgovoran potez i jedini moguć potez kako da Vlada osmisli rješenje koje će omogućiti da se u kriznoj situaciji postupi najodgovornije i da se zaštite radna mjesta. Krajnji cilj zakona je provesti restrukturiranje cijele tvrtke. Ovo je jedan kontroliran proces, bolje da se dogodi to nego nekontrolirana stihija u kojoj će stradati mnogi”, kazao je Grmoja, dodavši da će Vlada poduzeti sve da osigura zaštitu u slučaju najgorega scenarija.

Mostovac je istaknuo da bi najoptimalnije bilo riješiti slučaj Agrokor po zakonu, a ne postizanjem standstill sporazuma. “Što se tiče Ivice Todrića, on praktički nije ni vlasnik Agrokora, to je jedna završena priča. Dugovanja samog koncerna premašuje vrijednost imovine, udio u vlasništvu Ivice Todorića je završena priča”, kazao je Grmoja.

Istaknuo je da bi za hrvatsko gospodarstvo bilo zdravije razbiti koncern, pa od Agrokora napraviti puno manjih, zdravijih tvrtki, koje bi bile okosnica hrvatskoga gospodarstva. “Ovo su napravile i HDZ-ova i SDP-ova vlada i to je sramota. Da je Božo Petrov imao utjecaja na donošenje odluka, ovo se sigurno ne bi dogodilo. Ova Vlada se konačno ponaša odgovorno, ne možemo reći da je Andrej Plenković odgovoran za ovo, ali zasigurno su odgovorni njegovi prethodnici iz HDZ-a i iz drugih stranaka”, kazao je Grmoja.

Facebook Komentari