Zastupnička tablet računala, Mostova ideja, stajali su 200.000 kuna, ali izgleda da nisu baš upotrebljivi

Na zastupnička tablet računala, koji su bili ideja Mostova i šefa Sabora Bože Petrova, potrošeno je 200.000 kuna, ali njima se rijetko tko koristi. Zastupnici su ih dobili prije tri tjedna, danas ih nazivaju skupim igračkama, a neki su ih i vratili.

Premda je Petrov ideju tableta gurao pravdajući ih informatizacijom Sabora i olakšavanjem posla zastupnicima te smanjenjem potrošnje papira pokazalo se da su gotovo nefunkcionalni zbog postavljenih ograničenja te manjka potrebnih programa i funkcionalne aplikacije povezane sa saborskim serverom, piše dnevnik.hr dodajući da ih zastupnici smatraju skupim bespotrebnim igračkama za internu upotrebu u Saboru.

Osim Mostovih, oni brane ideju svoga šefa pa tako Miroslav Šimić kaže: ”Njegova prva svrha je ta da se izbjegne printanje brojnih materijala i uštedimo novac. Mislim da je tu svrhu postigao. Ako se još može unaprijediti, te savjete treba poslušati”.

SDP-ova Milanka Opačić, potpredsjednica Sabora, koja se zalagala za informatizaciju parlamenta, smatra da bi zastupnici tablete morali vratiti informatičkoj službi, a Sabor bi za programe koje želi dodati, trebao kupiti licencu.

”Ja očekujem da se vrlo brzo napravi jedna aplikacija koju ćemo mi dobivati preko kompjutera dakle i mišljenje odbora i amandane o kojima glasamo i zaključke o kojima glasamo. Dakle, naprosto sve ono što u ovom trenutku stoji i što građani vide kao gomilu papira na našim stolovima”, zaključila je Opačić, prenosi N1.

Facebook Komentari