Porezna tajna je ukinuta kada je Vlada Zorana Milanovića objavila listu srama, evo zašto Agrokor nije na njoj

U Poreznoj upravi i Ministarstvu financija je prevagnulo mišljenje kako je privatni interes vlasnika Agrokora bitniji od javnog interesa: uskratili su odgovor na pitanja o poreznom dugu te kompanije, o čijem je vrtoglavom iznosu izvijestio portal Debtwire.

“Sukladno članku 16. Zakona o pravu na pristup informacijama, dana 20. ožujka 2017. godine u Središnjem uredu Porezne uprave proveden je test razmjernosti i javnog interesa, tijekom kojeg je zaključeno da u konkretnom slučaju javni interes ne prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese”, odgovorili su na Indexov zahtjev sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Index, koji je najavio da će uložiti žalbu povjerenici za informiranje, upitao je poreznike je li bilo nagodbe oko poreznog duga tvrtki i iz koncerna Agrokor te koliki je dug tvrtki unutar tog koncerna.

Međutim, usprkos tome što je institut porezne tajne ukinut kada je Vlada Zorana Milanovića objavila listu srama, odnosno poreznih dužnika, Porezna uprava odlučila je da se to ne može primijeniti na Agrokor. Za tvrtke koje imaju dug iznad 300.000 kuna tajna ne vrijedi, ako je dug stariji od 90 dana.

U Poreznoj su isto tako pojasnili da se u slučaju odgode plaćanja dužnik neće nalaziti na toj listi, navodi Index.

Share This Article