Hasanbegović o Deklaraciji: Vukovski vapaj jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović gostovao je na RTL-u u povodu donošenja Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Što je po vama intencija ove deklaracije?

Nisam želio dublje ulaziti. Izjasnio sam dosjetku da je riječ o vukovskom vapaju jugoslavenskih nacionalista za izgubljenom domajom. No, kada podrobnije pročitamo sadržaj deklaracije i kada ostvarimo uvid u njezine potpisnike, riječ je ipak o jednoj ambicioznoj, kulturnoj i pseudopolitičkoj neojugoslavenskoj paltformi koja nakon državnog političkoga sloma jugoslavenske države, taj jugoslavenski koncept želi vratiti na početak izvorno gdje je i nastao – na područje filologije i kulture.

Neka zvučna imena iz Hrvatske su potpisnici ove deklaracije. Međutim vidimo da je ona predstavljena u Sarajevu i u Podgorici. Što iščitavate iz te situacije? Je li uopće njima u interesu bila Hrvatska ili je Hrvatska tu stavljena zbog dekora?

Ovo jest iz naše vizure jedna vrsta izazova konceptu hrvatske jezične samobitnosti kakva je ostvarena i u posljednjem razdoblju jugoslavenske komunističke države. Dakle, sastavljači ove deklaracije idu i ispod razine hrvatske jezične samobitnosti u razdoblju SR Hrvatske. Po mome sudu prava meta i cilj nije Hrvatska. U hrvatskom slučaju ovdje je ipak riječ o ubodu komarca.

Prava meta su nekonsolidirani crnogorski nacionalni jezični identitet i nekonsolidirani i nedovršeni bošnjački nacionalni jezični identitet. U tom smislu ova deklaracija se ne može razumjeti bez šireg političkoga koncepta stvaranje jednog vakuuma nakon prestanka proširenja Europske unije između Une, dakle Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, gdje se pokušava, nažalost, i uz prešutnu potporu određenih međunarodnih čimbenika pronaći.

Tu vidimo i u sjeni ovu inicijative jednu njemačku zakladu, jednu novu kulturnu paradigmu koja bi pronašla zajednički nazivnik za cijelo ovo područje sa stožerom i hegemonom, kao uvijek, u Beogradu.

Glavne mete su Podgorica i Sarajevo, a epicentar moći stiže iz Beograda. Uskoro ćemo vidjeti reportažu kao ide ta završnica u Srbiji. Čini mi se da je Vučić uspješno popunio ovaj prostor u BiH iz kojeg se pouvkao službeni Zagreb. Kako to komentirate?

Stvorena je praznina, posebice u hrvatsko-bošnjačim odnosima. Tu prazninu koristi Beograd s vrlo ambicioznom politikom, posebice u liku gospodina Vučića koji je prije nekoliko vremena u Berlinu dao jednu znakovitu izjavu da nas sve, a tu ne misli na Hrvatsku već na prostor van EU, povezuje tzv. zajednički jezik kojeg on naziva srpskim.

Oni koji stoje iza ove deklaracije zapravo daju jedan teorijski instrumentarij za stvaranje jedne zajedničke platforme za povezivanje toga prostora u kojem bi utjecaj Zagreba bio potpuno suzbijen, ako bi epicentar moći bio u Beogradu.

Mediji pišu da ste u HDZ-uoptisani nakon podrške Bruni Esih i samo da se traži pravi način da vas se riješe.

To su medijske špekulacije. Govori se o takozvanom vodstvu HDZ-a koje je donijelo odluku, ali koliko je meni poznato ja sam dio tog istog vodstva HDZ-a, a o tome nema riječi, niti je to na dnevnom redu.

Ostajete u HDZ-u?

Naravno.

Facebook Komentari