Goran Marić: I stečajnom i predstečajnom zakonu puno toga nedostaje jer su neživotni

Izvor: Dražen Prša

Ministar državne imovine Goran Marić i ministar financija Zdravko Marić komentirali su aktualne politčke teme, prije svega najavljeni Zakon o sistemski važnim kompanijama.

Ministar Goran Marić smatra kako je takav zakon potreban, a smatra kako postojeći Zakon o stečaju i Zakon o predstečajnoj nagodbi nisu kvalitetni.

”I stečajnom i predstečajnom zakonu puno toga nedostaje jer su neživotni”, rekao je Marić. O tekstu zakona nije htio govoriti.

”Prijedlog teksta tek će doći ne mogu hipotetski govoriti”, rekao je ministar državne imovine.

Dotaknuo se i stanja na Brodarskom institutu. Upitan zašto nije došlo do najavljenog imenovanja članova Nadzornog odbora, Marić je kazao kako do toga nije došlo zbog tehničkih razloga.

”Nije se moglo bit će ovaj petak. Nije se moglo pripremiti dokumentaciju poput potvrda o nekažnjavanju i slično. Ovaj tjedan će se to riješiti, mijenja se NO i Uprava društva”, rekao je Marić.

”Ministarstvo će predložiti da se Brodarski skine s popisa strateških društava jer on tu ni po jednom elementu nema mjesta. Ali ono što bih naglasio jest da problem Brodarskog nije od jučer, on traje više godina. Na neke pojave se nije dovoljno pozornosti posvetilo. Puno veći proble je upravljanje njim nego njegov položaj. Država je tu da pronađe najučinkovitiju upravu koja će voditi društvo”, rekao je Marić.

Tema razgovora bio je porez na imovinu koji kreće s primjenom od sljedeće godine.

”Niti jedan porez koji povećava opterećenje nije dobar. Porez na imovinu može bti samo zamjena za postojeći porez, to je zamjena za porez na komunalnu naknadu. Onda je to prihvatljivo, samo ako nije dodatno opterećenje. Ni u kom slučaju ne može biti porez na nekretnine, a da ostane komunalna nanada – to je nedopustivo i to neće biti sigurno”, rekao je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u utorak kako dugovi u zdravstvenom sustavu premašuju 7 milijardi kuna te da će rješavanje problematike zdravstva biti jedna od reformi obuhvaćenih Nacionalnim programom reformi.

U razgovoru s novinarima uoči sjednice Skupštine Udruge gradova, ministar financija je najavio kako bi se uskoro trebalo više znati “oko problematike zdravstva”.

“Čut’ ćete uskoro oko problematike zdravstva. To je, između ostalog, jedna od reformi, odnosno elemenata koji će biti posebno obuhvaćeni u Nacionalnom programu reformi, s obzirom na dugove ne samo bolnica nego cjelokupnog zdravstvenog sustava”, kazao je Marić te dodao kako je o tome razgovarao i s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, ali da još nisu “došli do nikakvih konkretnih zaključaka”.

Upitan je li dug tog sustava velik problem, odgovorio je da “govorimo o dugu od preko 7 milijardi kuna, dakle sigurno da je velik”, dok je na upit kada bi se taj dug mogao početi otplaćivati jer su ‘veledrogerije na nogama’, Marić je odgovorio. “I ja sam na nogama”.

Novinare je zanimao i stav ministra financija o najavljenom zakonu koji bi se bavio problemima sistemski važnih kompanija, no Marić je rekao da to, kao niti ostala pitanja povezana s Agrokorom, čiji je bivši zaposlenik, ne želi komentirati.

Upitan, pak, hoće li Hrvatskoj taj zakon uopće trebati ili Agrokor svoje probleme može sam riješiti, ministar financija je kazao da će se to tek vidjeti, ali da je “intencija da se nađe određeno rješenje”. Kao ministar prati situaciju u Agrokoru, no dodao je i da ga zbog toga neki od političkih sudionika i prozivaju te je ponovio da, poštujući hrvatske zakone, neće biti “teret niti jednom procesu koji se događa u hrvatskom gospodarstvu, a koji je u interesu svih naših građana”.

Facebook Komentari