Plenković s europskim povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na Izvješće Europske komisije za Hrvatsku te opći smjer reformskih mjera za smanjenje uočenih ekonomskih neravnoteža.

„Mjere kojima planiramo smanjiti neravnoteže su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Povjerenik Mimica rekao je da je trajna razmjena mišljenja i informacija u vezi Europskog semestra ključna za jačanje “vlasništva” cijelog procesa u državama članicama, pa tako i Hrvatskoj.

Dodao je da je u Hrvatskoj oporavak gospodarstva odličan u smislu pojedinih makroekonomskih pokazatelja s rastom BDP od 2,8 % u 2016., te s prognozom nastavka rasta u narednom razdoblju.

„Poboljšava se stanje na tržištu rada i bilježi oporavak ulaganja, među ostalim zahvaljujući većoj apsorpciji sredstava iz fondova EU-a. Deficit se smanjio na 1,8% BDP u 2016., što je puno bolje od preporučenog cilja od 2,7 %.

Ako se u travnju potvrdi ovaj udio deficita, očekujem da će Hrvatska ovu godinu izaći iz postupka prekomjernog deficita“, rekao je povjerenik Mimica.

Facebook Komentari