Pupovčev SNV bojkotira komemoraciju u Jasenovcu: Javili se pojedini krugovi koji smatraju da država ne mora ispunjavati svoje obaveze

Dok god u Jasenovcu stoji ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, nema uvjeta za sudjelovanje na službenoj komemoraciji žrtvama i sudionicima proboja iz logora 22. travnja, poruka je s jučeranje skupštine Srpskog narodnog vijeća.

Umjesto toga, SNV će 22. travnja prisustvovati crkvenom obredu u Mlaki, a sudjelovat će i u organizaciji alternativne komemoracije s antifašistima i dvije židovske organizacije, Koordinacijom židovskih općina i Bet Izraelom, koje su već ranije najavile bojkot državne komemoracije.

Prema riječima Petra Raića iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), koji je gostovao na skupštini SNV-a, istu odluku donijela je i SABA. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, objasnio je da ‘ploča s natpisom ‘Za dom spremni’ i komemoracija žrtava Jasenovca ne mogu ići zajedno’.

“Manjine su dale veliki doprinos ulasku Hrvatske u EU. Međutim, nakon službenog ulaska su se javili pojedini krugovi koji smatraju da država ne mora ispunjavati svoje obaveze. Oni koji danas ne mogu otrpjeti manjine, ne žele dobro ni Hrvatskoj, ni njenim građanima”, rekao je Pupovac.

Odluka o bojkotu službene komemoracije u Jasenovcu je donesena na izbornoj skupštini SNV-a, koja je u subotu održana u prostorijama Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu, piše portalnovosti.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) odlučio je u utorak da će organizirati komemoraciju u Jasenovcu u nedjelju, 23. travnja, neovisno o tome kada će se održati službena komemoracija, doznaje se od predsjednika SABA RH Franje Habulina

Share This Article