Alaburić: Optužuju Hrvatsku na temelju mapa istovjetnih onima međunarodne zajednice

Na Haškom sudu nastavljen je žalbeni postupak u slučaju šestorice bosansko-hercegovačkih Hrvata nepravomoćno osuđenih za pokušaj stvaranja etnički čiste Herceg-Bosne.

Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića, osuđenog u prvom stupnju na 20 godina zatvora, podsjetila je na sudsku praksu prema kojoj težnja za ostvarenje nekog političkog cilja, čak i ako je postojala, nije sama po sebi zločin. To je potvrđeno u presudama u nekoliko slučajeva i na Haškom sudu.

U razgovoru za HRT rekla je kako je tužiteljstvo dokazujući postojanje plana stvaranja Velike Hrvatske kao dokaz pokazivalo mapu Herceg Bosne i mapu Banovine na teritoriju BiH. Mi smo htjeli dokazati da prema svim planovima međunarodne zajednice o ustrojstvu BiH kao složene države, potpuno isti teritoriji bivaju označeni kao hrvatski jer tamo živi većinsko hrvatsko stanovništvo, izjavila je Alaburić. Da mi sada zadužimo glavnog tužitelja Sergea Brammerza da napravi mapu BiH, napravio bi potpuno istu – jer tamo živi većinsko hrvatsko stanovništvo, ustvrdila je.

Izrazila je uvjerenje, a temelji ga na reakcijama sudaca, kako su uspjeli dokazati da u prvoj polovici 1993. nije bilo promjene etičke strukture ni u jednoj od općina koje su sadržane u ovom predmetu. U drugoj polovici te godine biva djelomično iseljeno muslimansko stanovništvo, no to nije posljedica plana etničkog čišćenja nego događanja na terenu i nužnosti evakuacije stanovništva iz područja zahvaćenim ratnim događanjima, rekla je Alaburić te zaključila kako se nada da će uvjeriti žalbeno vijeće da plana etničkog čišćenja nije bilo.

Facebook Komentari