Preminula majka hrabrost iz Škabrnje: U jednom danu ubili su joj supruga i tri sina, molila je da i nju ubiju

Eva Šegarić, majka hrabrost iz Škabrnje, žena koja je u Domovinskom ratu izgubila supruga i trojicu sinova, preminula je u 90. godini života koji je, kako je sama znala reći, “više bio muka nego življenje”, piše Slobodna Dalmacija.

U samo jednom danu, tog kobnog 18. studenog 1991. godine kada je pala Škabrnja, ostala je bez supruga Vice, sinova Miljenka, Bude i Ivice, a pobijeni su i članovi njezine šire obitelji; šogor Krsto, njegova žena Luca i nećak Marko…

Tog jutra, jednog od najstrašnijih dana u Domovinskom ratu, u Škabrnju su iz Biljana Gornjih ušle brojne postrojbe jugovojske “potpomognute” paravojnim četničkim postrojbama. Začuvši zvuk tenkova, starci, žene i djeca sakrili su se u podrume iz kojih su ih vojnici izvlačili, tukli, mučili, ranjavali i ubijali. U jednome danu ubijeno je 43 Škabrnjana.

Mladić predao tijela

Izmasakrirana mrtva tijela dvojice Evinih sinova na Žitniću majci je predao Ratko Mladić, koji je iz susjednih Biljana Gornjih zapovijedao napadom na Škabrnju, nakon Vukovara najvećim pokoljem u Domovinskom ratu. Kao pripadnici samostalnog bataljuna Škabrnje, tada 39-godišnji Miljenko, otac troje djece, i 32-godišnji Bude koji nije bio oženjen zarobljeni su i premlaćivanjem ubijeni u Benkovcu, dok je 30-godišnji Ivica, otac četvero djece, ubijen isti dan u obrani mjesta, kao i Evin suprug Vice.

Zadnji put kada smo s njom razgovarali, prije pet godina, na terasi obiteljske kuće u Škabrnji, točno 20 godina nakon strašnog pokolja koji je preživjela, rekla nam je kako joj je svako novo prisjećanje na strašni događaj prebolno i da joj imena sinova još uvijek ne mogu preko usta prijeći a da ne brizne u plač.

– Ne moš rane spominjat uvijek, jadan onaj koga je pogodilo. Govorila sam im da i mene ubiju. Nisu tili. Ostado ja, evo, za muke. Za mene je sve crno, ali neće Bog da me uzme. Ni Vukovarka Kata Šoljić, koja ostade bez četvorice sinova, nije mogla otić prije nego ju je Bog uzeja. Ne mogu ništa ni raditi, već samo sjedim i razmišljam. Sreća da imam moju unučad koja me tješi – kazala nam je tada 84-godišnjakinja Eva.

Eva Šegarić pokopana je jučer poslijepodne, u srijedu, na mjesnom groblju u Škabrnji, javlja Slobodna.

Facebook Komentari