Evo što HNB kaže o najnovijoj solo inicijativi MOST-a o plaćanju eurima od ove turističke sezone

Mostovac Maro Kristić, gostujući u Novom danu, najavio je novu, veliku inicijativu Mosta. Prijedlog Mosta je da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima, ali do dnevnog iznosa od 200 eura. N1 je zatražio komentar od Hrvatske narodne banke.

‘Sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj je kuna, dok se za plaćanja u zemlji zakonom može dopustiti i korištenje druge valute. Navedena iznimka uređena je Zakonom o deviznom poslovanju i pripadajućim podzakonskim aktima koji reguliraju poslove i uvjete pod kojima je u Republici Hrvatskoj moguće izvršavati plaćanja u stranim sredstvima plaćanja i to između rezidenata te između rezidenata i nerezidenata.
Na temelju raspoloživih informacija nismo u mogućnosti dati svoje mišljenje o iznesenoj inicijativi gospodina Kristića. Ukoliko nadležne institucije upute prijedlog za izmjenu navedenih propisa, u okviru kojeg bi ova inicijativa bila detaljnjije razrađena, Hrvatska narodna banka će se o tome odgovarajuće očitovati.’, odgovoreno je iz HNB-a.

Podsjetimo,inicijativu je komentirao i ministar financija Zdravko Marić:

”Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju”, rekao je Marić uoči sjednice Vlade.

Facebook Komentari