Svjetski dan voda: Pogledajte koji se projekti iz vodnog sektora planiraju u Hrvatskoj

Izvor: Dražen Prša

Piše: Dražen Prša

Povodom Svjetskog dana voda, 22. ožujka, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović istaknuo je kako je Hrvatska u samom europskom vrhu i među najbogatijim zemljama svijeta po bogatstvu pitke vode te poručio kako je to bogatstvo naša velika prednost, no i velika odgovornost da ga očuvamo.

Danas gotovo 1,8 milijardi stanovnika na svijetu pije kontaminiranu vodu, a njih više od 660 milijuna uopće nema siguran pristup vodi u blizini svoga doma.

Prema procjenama, do 2030. godine će globalne potrebe za vodom porasti za 50 posto. To zahtijeva, poručio je Dobrović, novi pristup u gospodarenju vodama.

“Potrebno je učiniti zaokret i vodnim bogatstvom upravljati na principima kružnog gospodarstva.
Znači, učinkovito upravljati vodnim resursima od izvora, njene potrošnje, kao i upravljanja otpadnim vodama koje, umjesto da se ispuštaju u rijeke ili more i onečišćuju okoliš, treba odgovarajuće obraditi kako bi se mogle koristiti za, primjerice, poljoprivredu, industriju, zalijevanje vrtova ili pranje ulica”, istaknuo je ministar Dobrović povodom Svjetskog dana voda.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su “Otpadne vode” s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja otpadnih voda.

Otpadne vode koje nisu pročišćene završavaju u prirodi i onečišćuju okoliš, a ako se obrade, mogu se sigurno ponovno koristiti u razne svrhe. Njihovim korištenjem, ujedno, štedjeli bismo dragocjenu pitku vodu.

Ministar Dobrović istaknuo je kako za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje Hrvatska do 2020. godine ima na raspolaganju nešto više od milijardu eura u EU fondovima, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija”.

Do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte Petrinja, ukupne vrijednosti 56,7 milijuna eura i Rovinj, ukupne vrijednosti 36,8 milijuna eura.

U tijeku je pregled velikog projekta Krk, ukupne vrijednosti 84,03 milijuna eura. U visokom stupnju pripreme je 30-tak projekata čije odobrenje se očekuje tijekom ove godine.

Kada se govori o vodnoj infrastrukturi, Dobrović kaže kako je potrebno naglasiti da se upravo u Vukovaru, u kojemu se ove godine obilježava Svjetski dan voda, realiziraju dva velika projekta iz vodnog sektora i to više od 360 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kao i 18 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija obaloutvrde i obalnog pojasa rijeke Dunav.

Facebook Komentari