Predsjednica poručila Hrvatima u Švedskoj da trebaju domovini koja “stari i umire”

Piše: Dražen Prša

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović od ponedjeljka je u službenom posjetu Kraljevini Švedskoj i ostaje tamo pet dana, u Stockholmu, Goteborgu, Malmeu i Lundu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je Hrvatima u Švedskoj da su potrebni Hrvatskoj koja stari i umire, a na vlastima u Zagrebu je da osiguraju njihov povratak i kvalitetu života kakvu imaju u toj bogatoj skandinavskoj zemlji.

Predsjednica je višednevni posjet Švedskoj počela susretom s tamošnjim Hrvatima kojih je, prema hrvatskim izvorima, između 35.000 i 40.000.

Oni su u prošlom stoljeću stigli u tri vala, 60-ih godina kao ekonomski a 70-ih kao politički emigranti te 90-ih bježeći pred ratom u BiH.

Upozorivši na lošu demografsku sliku Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da zemlji koja stari i umire trebaju ljudi, uključujući i povratnike iz dijaspore.

Vaša očekivanja su velika, u smislu izgradnje bilateralnih osnosa, prilika za suradnju s Hrvatskom, a nadam se za mnoge od vas i u smislu perspektive povratka u Hrvatsku, rekla je predsjednica na susretu s Hrvatima u švedskoj prijestolnici.

Na nama je da osiguramo vaš povratak, integraciju u život u domovini i onu vrstu ispunjenja kakvu imate u Švedskoj, istaknula je.

Visoka državna odlikovanja predsjednica je dodijelila svećeniku Stjepanu Biletiću koji 40 godina vodi Hrvatsku katoličku misiju u Stockholmu i Diani Vukušić, predsjednici Saveza hrvatskih udruga u Švedskoj.

Četiri generacije Hrvata već gotovo 60 godina sudjeluju u izgradnji svoje nove domovine, uz stalno njegovanje hrvatskog identiteta. Ostali smo ono što jesmo, pazeći da poželjna integracija ne postane nepoželjna asimilacija, dodala je.

Biletić je rekao da je ponosan što je sa svojim ljudima bio u žalosnim i radosnim trenucima. Ponosan sam što sam toliko godina proveo s Hrvatima, sa svojim ljudima dijelio i dobro i zlo, naglasio je.

Grabar-Kitarović u utorak počinje službeni dio državnog posjeta Švedskoj, bogatoj i naprednoj zemlji na sjeveru Europe s kojom Hrvatska želi osnažiti zanemarene političke i gospodarske odnose.

Sastat će se s kraljem Gustafom XVI. i kraljicom Silvijom, premijerom Stefanom Lovfenom, predsjednikom parlamenta Urbanom Ahlinom, a u vojnom centru u Kungsangenu s ministrom obrane Peterom Hultqvistom.

Predsjednica RH obići će švedski tehnološki div, tvrtku Ericsson, vlasnika najuspješnije hrvatske ICT kompanije Ericsson Nikola Tesla, prenosi HRT.

Facebook Komentari