Završen krizni sastanak dobavljača Agrokora: “Namjera nam je razgovarati sa Vladom i Agrokorom”

Piše: Dražen Prša

Danas su se u zgradi Kraša sastali predsjednici uprava šest prehrambenih kompanija, Vindije, Dukata, Francka, Atlantic grupe, Podravke i Kraša, kako bi raspravili pitanje Agrokora.

Nakon završenog sastanka dobavljača Agrokora, koji potražuju šesnaest milijardi kuna, oni bi se trebali sastati i s ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade, Martinom Dalić.

Nakon završenog sastanka uprave Kraša i pet dobavljača, predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić rekao je da im je želja bila koordinirati aktivnosti.

“Razgovarat ćemo s Vladom i Agrokorom”, rekao je.

Na sastanku u Krašu, nije sudjelovala Atlantic Grupa, ali u kompaniji kažu da su spremni odazvati se pozivu dobavljačima iz Vlade.
Takav se sastanak očekuje s ministricom gospodarstva Martinom Dalić.

“Država mora reagirati, ali nikako ne bi smjela povući jedan potez”, stav je ekonomskih stručnjaka.

“Svaki sastanak različitih dionika u situaciji otežanog poslovanja ima logiku i odazvat ćemo se svakom primjerenom pozivu da sudjelujemo u kreiranju rješenja, pod pretpostavkom da je sastanak pripremljen na profesionalan način.

To, između ostalog, znači i da nijedan pojedinačni dobavljač nema pravo kalkulirati s pozicijama ostalih dionika u medijima i prejudicirati dogovor, netočno informirajući javnost”, izjavio je Srećko Nakić, potpredsjednik Atlantic Grupe, upitan zašto nisu otišli na dogovor dobavljača u Kraš.

Poziv u Ministarstvo je slijedio nakon istupa dobavljača u kojem su pozvali sve institucije, optužujući ih da u ovom trenutku ne čine dovoljno, kako bi se u procesu rješavanja krize u Agrokoru zaštitili interesi domaćih kompanija, prenosi Jutarnji list.

“Je li svejedno tko će preuzeti Agrokor? Nećemo o tome sada razgovarati…” – komentirao je premijer Plenković.

“Radimo sve sto možemo, i mi želimo da se Agrokor konsolidira”, kazao je premijer Andrej Plenković danas nakon konferencije Hrvatska kakvu trebamo, javlja N1.

Agrokor je privatna kompanija od velikog značenja za hrvatsko gospodarstvo, najveći poslodavac koji zapošljava 60 tisuća ljudi, vodimo dijalog, pratimo situaciju, odgovornost je na vlasnicima i na menadžmentu, kazao je premijer.

“Danas ili sutra će se potpredsjednica Vlade Dalić sastati s dobavljačima. Razgovarat će se i s međunarodnim vjerovnicima, tražimo rješenje. Sve što smo do sada učinili ima na umu ekonomsku i gospodarsku stabilnost zemlje”, kazao je Plenković.

Dodao je da država radi da tome da se održi ekonomska i gospodarska stabilnost, i da žele konsolidaciju Agrokora i njegova poslovanja.

Na pitanje je li svejedno tko će preuzeti Agrokor, Plenković je odgovorio:

“Nećemo o tome sada razgovarati jer ima jako mnogo internih stvari koje kompanija mora riješiti, nije to na meni”, istaknuo je.

Premijer je poručio kako država ne može utjecati na neke stvari u privatnoj kompaniji kao što je to od koga će tražiti kredite, navodi N1.

Facebook Komentari